Nissan Bevel – concept

Autor: Oraan Mărculescu 08 ian. 2007 Concepte auto

Nu a trecut mult de când, la Salonul Auto de la Geneva, Nissan prezenta un concept off-road destinat exploratorilor. Dar măcar Terranault arăta a maşină de teren. Bevel, în schimb, arată a maşină deoarece are patru roţi şi pentru că avem noi indulgenţa să îi spunem aşa. Doar a apărut la un Salon Auto.

Partea bună este că Bevel îţi stârneşte curiozitatea. Mai întâi, ai impresia că este destinat comis-voiajorilor care vând aspiratoare – pentru că botul ţuguiat cam asta inspiră. În plus, totul este asimetric, iar farurile sunt disimulate sub grila perforată.

Din spate, pare pur şi simplu un cuptor cu microunde, datorită hayonului stil capac-de-sticlă. Care, după ce se deschide, te lasă mască în faţa unui fel de portbagaj segementat, care conţine… o cuşcă de animale? Atenţie, animalul să nu fie claustrofob, pentru că nu există geamuri laterale în spate.

Apropo de linia laterală, profilul bombat l-am mai văzut pe modele precum Armada sau Pathfinder-ul american, însă aici este pur şi simplu brutal. Asimetria se aplică şi în cazul portierelor: una singură pe partea stângă, pentru şofer, două cu deschidere contrară, pe partea dreaptă, pentru pasageri. Care pasageri? Oficialii consideră că această maşină se adresează persoanelor în vârstă, care călătoresc singure în cea mai mare parte a timpului. Poate de aceea, toate scaunele, în afară de cel al şoferului, se pot rabata complet, creând o suprafaţă perfect plană.

În cazul lui Bevel, expresia „cel de la volan” ar trebui înlocuită cu alta. Eventual „cel de la comenzile acestui concept ciudat”, comenzi aflate pe un panou culisabil chiar lângă şofer şi care eliberează spaţiu în faţă pentru un display de mari dimensiuni, parte a unui sofisticat sistem multimedia „Entertainment Control Center”.

Nu vă faceţi griji pentru consumul de energie electrică al diverselor sisteme electronice, deoarece plafonul este format din celule fotoelectrice. Dar nu suficiente pentru a alimenta un eventual motor electric, aşa încât s-a apelat la un convenţional V6 pe benzină, de 2,5 litri, cuplat la o cutie de viteze automată CVT.

Alături de Ford Airstream, Nissan Bevel este unul dintre conceptele bizare care exploatează fără limite fenomenul SUV şi diversele forme de exprimare a unui nou mod de viaţă. De la atmosfera disco la cuşcă high-tech pentru hingheri, se pare că orice este posibil. Bine că este vorba doar despre concepte.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide