Regula de două secunde: de ce îţi poate scăpa viaţa. VIDEO

Autor: ProMotor 04 sept. 2017 Accidente
Regula de două secunde: de ce îţi poate scăpa viaţa. VIDEO

Am mai vorbit despre regula de două secunde, în aplicarea ei principală, şi anume pe şosea. Avem şi un clip care ne arată cât de important e să păstrezi distanţa faţă de maşina care te precede.

Regula de două secunde spune, în aplicarea ei principală, că trebuie să laşi să treacă două secunde între maşina din faţa ta şi maşina ta, cât să ai timp să reacţionezi dacă se întâmplă ceva din senin. Regula este importantă pentru că nu stabileşte un anumit număr de metri ca distanţă regulamentară între tine şi maşina din faţa ta, ci variază această distanţă odată cu viteza. Cu cât ai viteză mai mare, cu atât trebuie să laşi distanţa mai mare, pentru ca între maşina din faţă şi tine să ai două secunde la dispoziţie pentru a reacţiona.

Unii ignoră acest principiu elementar şi stau lipiţi de maşina din faţă, pe principiul că vor avea suficient timp să frâneze dacă şi aceasta o va face. Cum timpul de reacţie al unui şofer obişnuit este de peste 0.5 secunde din momentul în care vede pericolul şi momentul în care ia primele măsuri (apasă frâna, trage de volan etc.), faptul de a sta la mai puţin de 1 secundă de maşina din faţă este moarte curată. Cu cât lungeşti această distanţă, cu atât mai bine. 2 secunde sunt suficiente majorităţii şoferilor pentru a reacţiona la timp.

Clipul video de mai jos ne arată cât de la limită a scăpat şoferul maşinii din care se filmează, care stâtea prea aproape de maşina din faţă (dar nu lipit de ea, totuşi), din cauza unui imbecil angajat într-o depăşire fără a-i păsa de restul traficului. Reflexele l-au salvat in extremis, dar nu uitaţi: ţineţi, oameni buni, distanţa suficientă faţă de maşina care vă precede. Nu vă scade nici rangul, nici nu veţi ajunge mai târziu la destinaţie. Aviz amatorilor!

Apropo, regula de două secunde spune, în aplicarea ei secundară, să laşi să curgă două secunde înainte de a intra cu botul într-o intersecţie, după ce semaforul s-a făcut verde. Nu să stai două secunde pe loc, ci să porneşti mai încet, asigurându-te dreapta-stânga că nu intră niciun zevzec pe culoarea roşie a semaforului sau pe un galben „întârziat”. Plecatul în trombă de la semafor poate fi satisfăcător, până intră un deştept în tine din lateral, pentru că şi el se grăbea, la rândul lui…

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide