Audi allroad shooting brake: 4,6 secunde pentru 0-100, 1,9 consum mediu!

Autor: Adrian Mihălţianu 12 ian. 2014 Concepte auto
Audi allroad shooting brake este un show car, mai precis un concept care nu anunţă neapărat o maşină pregătită pentru producţie (deşi acest lucru nu e exclus), ci una care serveşte drept vitrină pentru liniile de design şi tehnologiile care vor fi incluse pe maşinile Audi în viitorii ani. Iar privind acest noul allroad, avem de ce să ne bucurăm. Are o formă mai agresivă, mai fluidă, semn că Audi se îndreaptă tot mai mult către maşini mai dinamice, cu accent pe sportivitate. Dar are şi tehnologii pe care le vom vedea foarte curând pe modelele de serie – de la viitorul TT la celelalte!
 
Sunt rău şi o ştiu. Ferea, că vin repede!
 
Audi allroad shooting brake – cum funcţionează
 
Audi allroad shooting brake este o maşină cu două uşi şi cu tracţiune integrală care dezvoltă 408 CP şi un cuplu maxim de 650 Nm, atinge 100 km/h cu plecare de pe loc în doar 4.6 secunde, are o viteză maximă limitată electronic la 250 km/h, dar consumă doar 1.9 litri / 100 km în medie. Pentru asemenea performanţe era nevoie de o regândire a tehnologiilor atât în privinţa propulsiei, cât şi a caroseriei.
 
Dimensiunile sunt compacte – ampatament de 2.51 metri, lungime de 4.20 metri, lăţime de 1.85 metri şi o înălţime de 1.41 metri, iar Audi ne spune că interiorul oferă patru locuri generoase. Cu toate acestea, greutatea maşinii a fost redusă foarte mult (are 1.600 kg), în special datorită folosirii unei caroserii din CFRP (polimeri ranforsaţi cu fibră de carbon), un tip de plastic foarte uşor dar extrem de flexibil şi rezistent. Inserţiile decorative sunt din aluminiu, alt material uşor, dar Audi a folosit CFRP-ul şi în privinţa jantelor!
Plastic, carbon, aluminiu. Sunt rău, dar ecolo. OK?
 
Sistemul de propulsie este de tip plug-in hybrid. Avem un motor convenţional (2.0 TFSI, care dezvoltă 292 CP şi 380 Nm), montat transversal pe puntea faţă, cu injecţie directă şi indirectă de benzină, combinat cu două motoare electrice: primul are formă de disc şi dezvoltă 40 Kw şi 270 Nm, fiind integrat în transmisia s-tronic cu şase trepte şi dublu ambreiaj; al doilea este situat pe puntea spate şi oferă putere la viteze mici şi moderate, dezvoltând o putere maximă de 85 Kw şi 270 Nm – practic oferind tracţiune integrală acestei maşini atunci când e nevoie.
Remarcaţi absenţa consolei centrale. Am scris aici despre asta
 
Autonomia totală a acestui sistem de propulsie este de 820 km, iar emisiile de CO2 sunt de doar 45 g/km, în ciuda performanţelor dinamice cât se poate de sportive. Totuşi maşina poate rula şi în sistem full-electric, cu o autonomie destul de importantă – 50 km! Evident, poate fi încărcată de la priză, astfel încât cei care conduc preponderent prin oraş ar putea merge zilnic la serviciu fără a consuma nicio picătură de benzină.
 
Ca mai toate hibridele plug-in, Audi allroad quattro shooting brake oferă un sistem de management al stilului de condus – fie complet electric (mod EV), care foloseşte exclusiv motorul de pe puntea spate până la viteze de 130 km/h; fie în mod Hybrid, în care toate cele trei motoare funcţionează în funcţie de necesităţi. 
 
Cum să zbori pe şosea consumând cu pipeta, în stil Audi
 
Chichiţa găsită de Audi pentru prelungirea rapidă a autonomiei complet electrice stă în folosirea motorului electric de pe puntea faţă ca generator – acesta transformă o parte din energia motorului convenţional în energie electrică pe care o stochează în baterie. Astfel, necesitatea încărcării la priză este redusă foarte mult. Am testat deja un sistem relativ similar pe Porsche Panamera Hybrid, iar rezultatele sunt uluitoare.
 
În fine, există şi modul Sport, în care maşina foloseşte pentru propulsie atât motorul pe benzină, cât şi pe cel electric de pe puntea spate în mod boost, pentru a oferi maximum de putere. 
 
Este disponibilă şi funcţia de coasting, care opreşte motorul convenţional atunci când şoferul ia piciorul de pe acceleraţie mai multă vreme, iar energia de frânare este transformată în energie electrică şi stocată în bateria de 8 Kw. 
 
Vrem cât mai multe dintre aceste tehnologii pe viitoarele crossovere Audi! OK?!
 
Pentru că vorbim de un allroad quattro, maşina e pregătită şi pentru un off-road moderat, suspensiile fiind multilink, garda la sol, mărită, iar sistemul electronic de control al transmisiei, pregătit să facă faţă şi terenului dificil.
 
Per total, o maşină plină de tehnologii pe care le vom vedea cu siguranţă pe modelele Audi din următorii 5 ani. Cine spunea că viitorul nu e interesant? Viitorul e interesant, şi se întâmplă chiar acum!
Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide