Cine se teme de noua Dacia Logan – iată principalii concurenţi ai noului Logan

Autor: Oraan Mărculescu 18 sept. 2012 Dosar & Analize

După ce acum doi ani, la Salonul Auto Paris 2010, îşi făcea apariţia cutezătorul Chevrolet Aveo, o generaţie nouă tinerească şi aproape tupeistă faţă de modelul pe care îl înlocuia, cu un an în urmă a fost lansată şi varianta Chevrolet Aveo Sedan, la Salonul Auto Geneva 2011.

După ce ProMotor a avut în test de anduranţă un astfel de model Aveo Sedan timp de şase luni, putem spune că vorbim despre unul dintre cei mai importanţi concurenţi ai noii Dacia Logan.

Dar, spre deosebire de modelul românesc, Aveo nu mizează pe un preţ cât mai mic şi dotări doar decente, ci oferă un nivel de dotări foarte bun pentru clasa mică, precum şi o amenajare interioară fără legătură cu termenul low-cost. Per ansamblu, Aveo se laudă cu un bun raport preţ/dotări, fiindu-le dedicat celor pentru care maşina e mai mult decât un mijloc de transport.

Ca spaţiu interior, Aveo va trebui să se încline în faţa Loganului, acesta urmând să ofere un ampatament de cel puţin 2,65 metri (actualul Logan are 2,63 metri), în timp ce Aveo Sedan are doar 2,52 metri. În ce priveşte portbagajul, lucrurile vor sta aproximativ la fel, Aveo Sedan având 500 de litri, cu 20-30 de litri mai puţin decât va avea Logan.

Ca motorizări, Aveo Sedan satisface suficient de multe gusturi, având o gamă de 4 motoare pe benzină şi două diesel. Cel mai mic motor pe benzină are 1,2 litri şi 70 CP, dar versiunea imediat următoare are 86 CP, urmând a fi mai potentă decât motorul de 1,2 litri şi 75 CP de pe Logan.

Cei mai pretenţioşi pot opta pentru un 1,4 pe benzină de 100 CP sau pentru un 1,6 litri de 115 CP, ambele cuplate standard cu cutii manuale cu 5 trepte sau, opţional, cu cutii automate cu 6 trepte. Dacia Logan se va baza, foarte probabil, pe un 1,6 litri de maximum 110 CP, precum şi pe un mic turbo de 0,9 litri şi 90 CP, dar încă nu ştim dacă va fi oferită şi cu automată.

În domeniul diesel, Aveo se bazează pe serviciile micului diesel de 1,3 litri, oferit în două versiuni de putere, 75 CP şi 95 CP, în timp ce Logan rămâne fidel dCi-ului de 1,5 litri, care va avea 75 CP sau 90 CP. Suntem curioşi cum va sta Logan ca şi consum, Aveo lăudându-se cu doar 3,7 litri/100 km şi 97 g/km CO2 (motorul 1.3 D de 75 CP).

În privinţa preţurilor, Logan se anunţă încă de pe acum un combatant cu multe atuuri, Aveo Sedan având un preţ de bază de 10.900 euro. În ce priveşte nivelurile superioare de echipare şi motorizările mai mari, raportul preţ/echipare devine din ce în mai tentant pentru Aveo Sedan, însă şi noul Logan va veni cu dotări moderne atractive (cum ar fi sistem de navigaţie cu touchscreen sau cruise control).

CONCLUZIE PRELIMINARĂ

Dat fiind că Chevrolet Aveo Sedan este o maşină orientată spre un public mai pretenţios, care pune un accent mai mare pe aspectul exteriorului şi al interiorului, dar şi pe o echipare mai bogată, am putea spune că vorbim de o separare suficient de clară a clienţilor de Aveo, respectiv Logan.

Totuşi, s-ar putea ca aceia interesaţi de versiunile mai ieftine Aveo să devină tentaţi de Logan, argumentul principal fiind preţul mai mic.

CE ALEGEŢI, CHEVROLET AVEO SEDAN SAU NOUA DACIA LOGAN?

Să vedem alt rival pe următoarea pagină

Pagini: 1 2 3 4 5

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide