La salarii româneşti plătim mai mult decât în Austria. Tabelele oficiale cu preţurile benzinei, motorinei şi GPL-ului în toate statele din Uniunea Europeană

Autor: Vlad MIRONESCU 29 oct. 2015 Dosar & Analize

Salarii româneşti, drumuri româneşti, şoferi români, poliţişti români – preţuri „ca în UE”. În al doilea cel mai sărac stat din UE („noroc” cu Bulgaria), cu al doilea cel mai mic salariu mediu net din Uniune (mulţumim din nou Bulgaria) se plăteşte la pompă nu ca în Austria, ci mai mult.

În ciuda ieftinirilor din ultimele luni, care au dus, la unele benzinării din ţară, la preţuri de sub cinci lei pe litrul de benzină, România a pierdut două locuri în topul celor mai mici preţuri la benzină din UE de la începutul acestui an până acum.

Mai mult decât atât, în singurul stat din Europa în care nu numai că nu se construiesc autostrăzi, ci se demolează (vezi cazul „autostrăzii temporare”), nici motorina nu e chiar ieftină, dacă ne comparăm cu preţul mediu practicat de „benzinarii” din alte 16 state europene, care este mai mic decât la noi.

VIDEO Iată cum au reacţionat şoferii la coloana oficială a lui Klaus Iohannis

În România, benzina e mai scumpă ca în alte 9 ţări din UE, dar mai ieftină faţă de începutul anului

Potrivit Oil Bulletin, raportul periodic asupra preţurilor carburanţilor furnizat de biroul de statistică al Uniunii Europene, Eurostat, la data de 26 octombrie 2015, preţul benzinei Euro 95 în România era de 1.121,58 euro la mia de litri, sau 1,12 euro pe litru. 

Acesta este preţul mediu, la pompă. El poate varia cu câteva puncte procentuale (câţiva bani) în funcţie de furnizor, de locaţia staţiei şi de sortimentul cumpărat. La Petrom, de exemplu, oficialii au recunoscut recent că preţurile pot varia cu până la 5%, pentru acelaşi sortiment, în reţeaua lor de distribuţie.

În acest moment, benzina Euro 95 din România este mai scumpă ca în alte 9 state UE. Benzină mai ieftină decât la noi găsim în Polonia, Estonia, Ungaria, Bulgaria, Lituania, Letonia, Luxemburg, Austria şi Cehia.

Euro/Mia de litri

Acesta este preţul mediu, la pompă (toate taxele incluse)

Benzina s-a ieftinit de la începutul anului, însă scăderea este minoră

De la începutul anului preţul benzinei în România a scăzut cu 1,45%, la 5 ianuarie el fiind de 1.136,10 euro, respectiv 1,13 euro/litru.

Cele mai mari scăderi faţă de începutul anului a fost înregistrate în Slovacia, Belgia, Bulgaria şi Malta, de 11,8%, 11,1%, 7,6, respectiv 7%. Cele mai mari creşteri au fost în Marea Britanie şi în cel mai nou stat membru al UE, Croaţia, de 8,4, respectiv de 3,2%.

Dacia Logan Lux, un concept care îţi taie respiraţia – GALERIE FOTO

VIDEO Cum arată şi cât costă noua variantă DACIA DUSTER lansată în România: internet wireless şi alte jucării „hi-tech”

Euro/Mia de litri

Acesta este preţul mediu, la pompă (toate taxele incluse)

AFLĂ MAI DEPARTE CUM A EVOLUAT PREŢUL MOTORINEI ÎN ROMÂNIA

Pagini: 1 2 3 4

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide