Taxa pe kilometru – cum vă sună acest concept?

Autor: Oraan Mărculescu 10 feb. 2014 Dosar & Analize
Taxa pe kilometru – cum vă sună acest concept?

Vesticii sunt în continuă căutare de metode (eficiente) de taxare, sau cel puţin sunt dispuşi să găsească alternative pentru plata unei taxe anuale de drum. Pentru asta, autorităţile din Belgia vor derula începând cu 17 februarie un amplu proiect cu titlu experimental, prin care şoferii vor fi taxaţi în funcţie de numărul de kilometri acoperiţi cu vehiculul personal.

Se estimează că 1.200 de şoferi vor lua parte la experimentul ce va fi derulat pe durata a două luni de zile – marea majoritate navetişti. Sistemul presupune ca taxarea să fie făcută în funcţie de două criterii: tipul de drum pe care se circulă (autostradă, intraurban) şi ora la care se efectuează deplasarea

Conform ministrului belgian al transporturilor, încă nu s-a luat o decizie favorabilă împlementării sistemului pay-as-you-drive. În cazul în care proiectul este aprobat, acest tip de taxare va înlocui taxa anuală de drum. Unul din ţelurile experimentului este să arate dacă şoferii vor plăti mai mult decât o fac deja cu vechiul sistem şi ce impact social asupra şoferilor ar avea această schimbare.

Încă nu au fost stabilite exact sumele pe care şoferii vor fi nevoiţi să le scoată din buzunar, însă există speculaţii că în perioadele de vârf, între 7-9 am şi 4-6 pm, taxa ar putea ajunge la 5 eurocenţi pe kilometru iar în oraş aceast ar putea urca la 9 eurocenţi pe kilometru.

Primele reacţii negative nu au întârziat să apară, pe internet fiind deja demarate petiţii şi dezbateri la adresa introducerii noului sistem de taxare.

Fapt care ne face să ne punem întrebarea: ar funcţiona un asemenea sistem în România? Vă invităm să vă exprimaţi părerea în secţiunea de comentarii de mai jos.

Sursa leblogauto.com, deredactie.be, belgium.be.

Foto – Cosmin Dan, Mediafaxfoto

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide