10, ai trecut! BMW ne învaţă ca la şcoală (VIDEO)

Autor: Alexandru Banu 11 mai 2017 Știri auto
10, ai trecut! BMW ne învaţă ca la şcoală (VIDEO)

Probabil că aţi auzit de cele 5 nivele de autonomie. Dacă nu aţi auzit până azi, vedeţi acum, în acest filmuleţ demonstrativ scos de BMW, compania care promite un model complet autonom (adică nivelul 5) până în 2030.

Nivelul 0 e când şoferul primeşte alerte de la maşină. Mulţi dintre noi se pot considera deja la acest nivel de autonomie.

Primul nivel de autonomie înseamnă când şoferul şi sistemele maşinii conlucrează (parcarea automată este un exemplu, în care şoferul o comandă, dar asistă viteza de deplasare a maşinii).

Al doilea nivel înseamnă că poţi să iei mâinile de volan pentru un timp scurt. Că vrei să iei ceva din spate sau din torpedou, poţi s-o faci pentru câteva secunde până la câteva zeci de secunde. Maşina ţine singură drumul prin senzorii şi camerele pe care le are. Mercedes a început să folosească şi informaţiile de la GPS pentru a înţelege drumul şi pentru a lua decizii – cum ar fi oprirea automata într-o intersecţie.

Nivelul trei e nivelul 2 +. Adică e ok să conduci fără mâini pe volan şi ochi la drum, dar trebuie să fii gata în orice moment să preiei controlul comenzilor.  

În penultimul nivel spre autonomia totală deja intervii când pericolele ameninţă serios.

Nivelul 5 (autonomie 100%) va fi atins atunci când şoferul devine pasager, aşa cum explică BMW cel mai simplu de înţeles.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide