10 paşi pentru un test drive adevărat

Autor: Alexandru Banu 21 apr. 2017 Știri auto
10 paşi pentru un test drive adevărat

Maşina nouă e o alegere mare, care trebuie chibzuită. Nu e ca o pâine pe care o încerci şi dacă nu-ţi place iei alta mâine. Maşina costă mulţi bani şi alegerea ta trebuie să fie din prima bună.

Cei mai mulţi se duc la showroom şi dau o tură în jurul lui. Iată, conform Car Wow, paşii unui test adevărat care să-ţi îndeplinească dorinţele şi să se potrivească aşteptărilor pe care le ai de la maşină.

1.    Joacă-te cu toate butoanele şi funcţiile. Trage de scaune, reglează-le, vezi cât loc ai în spate după ce ţi-ai reglat poziţia la volan, porneşte instalaţia de climatizare, dă drumul la muzică, testează toate funcţiile pe care le are maşina.

2.    Dacă ai familie, ia şi copiii cu tine şi “aruncă-i” în spate. Vezi dacă au loc, dacă stau bine, dacă se simt bine anatomic şi – de ce nu – psihic. Observă-le starea de spirit.

3.    Probează spaţiile de depozitare – vezi dacă ai loc pentru telefon, portofel, chei. La fel, portbagajul e foarte important. Inspectează capacitatea lui “ochiometric” dar şi cu nişte obiecte. Vezi cum încap şi dacă e suficient de mare pentru nevoile tale. Poate ai cărucior şi nu încape. Poate ai doi copii şi îţi trebuie loc pentru două cărucioare. Adaptează testul de spaţiu la nevoile tale!

4.    Ieşi cu maşina din parcare şi parcheaz-o din nou. Vezi ce manevrabilitate ai la viteze mici. O să vezi cât de bună e servodirecţia. Aşa o să simţi şi unde “prinde” ambreiajul, cuplează sus sau jos la apăsarea pedalei. La parcare conştientizezi şi dimensiunile reale ale maşinii. Poate vrei o maşină mai mica în caz că nu ai copii şi e greu să o parchezi. Foarte important e să vezi dacă stâlpii faţă sau spate (parbriz şi lunetă) te incomodează. De multe ori nu vedem de ei şi în intersecţii poate fi fatală o neasigurare corespunzătoare.

5.    Testează maşina pe mai multe tipuri de drumuri cu diverse limite de viteză. Vrei să vezi maşina la treabă nu numai la 50 km/h. E important să vezi cum merge şi-n a cincea sau a şasea, la un 100-120 km/h. Nu te feri să iei o groapă. Suspensiile vor reacţiona şi vei afla dacă este rigidă, lăbărţată, zgomotoasă sau silenţioasă.

6.    Accelerează brusc şi frânează. Uneori în trafic, bruscarea maşinii te poate salva în anumite momente. Mai ales frâna. Dacă maşina înţepeneşte şi nu pleacă stânga-dreapta, e semn bun. Nu uita însă te putere. Nu te poţi aştepta la forţă şi demaraj dacă ai 70 de cai.

7.    Ca să fii sigur că ai făcut bine lucrurile de mai sus şi în tihnă, cere maşina în test pentru o perioadă. Un dealer care se respectă ar trebui să aibă încredere în tine. Şi dacă nu ţi-o dă, măcar încearcă. La maşinile mai scumpe nu ar trebuie să fie o problemă.

8.    Încearcă mai multe motorizări. Poate eşti hotărât pe diesel, dar încearcă şi benzina. S-ar putea ca alt motor să-ţi dea alt feeling şi să fie mai potrivit pe un anumit model de maşină.

9.    Nu te opri la o singură marcă. Mai treci şi pe la alţii. Poate sunt preţuri un pic mai mari, dar poate îţi plac mult mai mult maşinile şi eşti gata să mai suplimentezi bugetul cu câteva sute de euro.

10. Dacă eşti la prima maşină, mai timid din fire sau ţi-e jenă să faci ce ţi-am recomandat mai sus, ia un prieten tupeist cu tine, unul care mai şi ştie maşini.

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide