5 reguli de circulaţie pe care trebuie să le ştie un copil

Autor: Adrian Mihălţianu 25 mai 2014 Părinte la volan
5 reguli de circulaţie pe care trebuie să le ştie un copil

Crezi că eşti un bun părinte la volan? Testează-ţi cunoştinţele aici! Mai jos, unul dintre articolele care te ajută să-ţi protejezi familia, şi mai ales copiii, de accidente.

În timpul şcolii primare, elevii ar trebui, teoretic, să primească un anumit număr de ore de legislaţie rutieră. În cazul în care aceste cursuri nu s-au ţinut sau au fost superficiale, ţi-am pregătit o listă cu cele mai importante reguli de circulaţie care trebuie respectate de un copil.

  1. Traversează strada doar prin locurile permise

    Cu toţii am auzit asta, însă chiar şi aşa, tot există copii (şi mai ales adulţi) care traversează strada prin locuri nepermise. Şi dacă adulţii nu sunt în stare să respecte cea mai importantă regulă, de ce ar face-o copiii, nu? Ei, bine, ar trebui să o facă pentru că viaţa lor depinde de asta. De altfel, una dintre principalele cauze ale deceselor de pe şoselele din România este traversarea ilegală a şoselei.

    Astfel, este extrem de important să traversezi strada doar pe trecerea de pietoni, dacă ea există. Înainte de a traversa, asigură-te în stânga şi în dreapta că nu sunt maşini care circulă cu viteză prea mare. Dacă trecerea de pietoni este prevăzută cu semafoare, aşteaptă culoarea verde pentru pietoni, asigură-te în ambele direcţii şi porneşte la drum!

    Dacă nu există o trecere de pietoni, va trebui să traversezi pe la colţul străzii, unde trebuie să ai mult mai multă atenţie, fiindcă aici maşinile au prioritate, nu pietonii.

  2. Circulă doar pe partea stângă a şoselei atunci când nu există trotuar

    Dacă drumul pe care mergi nu există trotuar, atunci e bine să stai pe partea stângă, ca să poţi vedea maşinile care vin înspre tine. Dacă stai pe dreapta, maşinile vin din spatele tău şi nu le poţi vedea.

  3. Poartă întotdeauna centura de siguranţă!

    Chiar dacă părinţii îţi spun că nu e nevoie să porţi centura de siguranţă, să ştii că de data asta nu au dreptate. Centura este un element esenţial care are ca scop protejarea vieţii tale. În cazul unui accident, purtarea centurii de siguranţă împiedică aruncarea corpului tău în toate direcţiile.

  4. Dacă ai mai puţin de 14 ani, insistă să stai în maşină doar pe bancheta din spate

    Ştiu că vrei să stai în faţă în maşină, fiindcă şi eu am fost la fel. Dar, pe lângă faptul că e ilegal să stai pe scaunul din dreapta faţă dacă ai mai puţin de 14 ani, e şi foarte periculos. Motivul e destul de simplu – majoritatea accidentelor produse sunt frontale, iar airbag-ul care sare din bord e atât de puternic încât poate răni corpul mai firav al unui copil.

  5. Coboară din maşină doar pe partea trotuarului

    Atunci când trebuie să cobori din maşină pe o stradă aglomerată, alege uşa de pe partea dreaptă a maşinii. Astfel, nu îi încurci pe şoferii care circulă pe şosea şi ai grijă de viaţa ta. Dacă nu poţi să cobori prin dreapta, asigură-te foarte bine că nu vine nici o maşină înainte de a deschide portiera.

Sper că aceste sfaturi de bun-simţ nu vor fi ignorate, fiindcă sunt foarte uşor de urmat şi, chiar dacă par plictisitoare, îţi pot salva viaţa. Statisticile sunt doar nişte numere, dar durerea cauzată de pierderea unei persoane dragi nu poate fi alinată de nimeni şi nimic.

Testează-ţi şi tu cunoştinţele aici!

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide