Peste jumătate dintre şoferii din România pot lua amendă pentru aceasta neregulă

Autor: ProMotor 17 oct. 2016 Știri auto

Din când în când, cei de la Poliţia Rutieră au obiceiul să verifice conducătorii auto dacă au în maşină trusă medicală, extinctor şi triunghiuri reflectorizante.

Deşi pare o banalitate, lucrurile se pot complica la un moment dat, deoarece mulţi şoferi nu ştiu că extinctorul şi trusa medicală au termene de valabilitate sau uită să le verifice periodic şi să le înlocuiască.

Majoritatea şoferilor îşi cumpăra trusă, o pun în portbagaj şi speră să nu ajungă să o folosească niciodată. La fel se întâmplă şi cu proprietarii de maşini noi, care ajung să meargă ani de zile cu trusa de prim ajutor şi extinctorul expirate.

„Şi eu am fost oprit de Poliţie şi mi s-au cerut, pe lângă documente şi verifica­rea existenţei Inspecţiei Tehnice Periodice (ITP) să arăt şi trusa de prim-ajutor. Liniştit am scos-o şi le-am arătat-o agenţilor de circulaţie. Dar când au fost verificate mi s-au muiat picioarele. Articolele perisabile, să le spun aşa, aveau termenele de valabilitate depăşite. Aşa că m-am ales cu 5 puncte de penalizare şi o amendă de 300 de lei”, a declarat pentru Glsa.ro, un şofer amator de 54 de ani din Arad. Cel mai bine este să verificaţi o dată pe an termenele de valabilitate pentru trusă şi extinctor şi să le înlocuiţi la nevoie.

Costurile sunt mici, în jur de 30-40 de lei pentru un extinctor şi până în 50 de lei pentru trusa medicală.

Dotările obligatorii ale autovehiculelor:

-Triunghiurile de presemnalizare auto sunt reglementate de Regulamentul nr.27 CEE-ONU (Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite). Din punct de vedere tehnic, acest tip de produs poate fi comercializat legal dacă dispune de Comunicare de omologare internaţională acordată de oricare dintre autorităţile administrative din ţările semnatare ale Acordului de la Geneva din 1958. Un triunghi de presemnalizare omologat internaţional poate fi recunoscut după marcă de omologare, reprezentată de litera E şi codul ţării care a acordat omologarea încadrate într-un cerc, precum şi o serie de identificare.

-În România trusele sanitare auto sunt reglementate de Ordinul Ministerului Sănătăţii nr.623/1999. Conform art.2 din O.M.S. nr.623/1999, punerea pe piaţă a trusei sanitare auto se autorizează pentru fiecare furnizor în parte.

-În România stingătoarele sunt reglementate de Legea nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor. Conform art.50 din Legea nr. 307/2006, punerea pe piaţă a acestui tip de produs se face pe baza evaluării conformităţii faţă de reglementările Inspectoratului General al Corpului Pompierilor, pe baza Metodologei de certificare a conformităţii aprobată prin Ordin al Ministerului Administraţiei şi Internelor.

-Din punctul de vedere al RAR, conform art.1 alin.8 din Ordonanţa Guvernului nr.34/2005, aprobată prin Legea nr.375/2005, de la data aderării României la U.E. produsele fabricate şi comercializate legal în ţări membre ale U.E., altele decât România, care nu fac parte dintr-un sistem sau echipament care este reglementat printr-o directivă/printr-un regulament a/al Uniunii Europene sau printr-un regulament CEE – ONU (cazul truselor sanitare auto şi stingătoarelor), sunt exceptate de la obligativitatea omologării RAR în vederea introducerii pe piaţă, dacă acestea furnizează un nivel echivalent de protecţie a siguranţei circulaţiei sau de protecţie a mediului în raport cu cerinţele naţionale de introducere pe piaţă, nivel demonstrabil pe baza unor documente oficiale.

-Pentru vestele reflectorizante nu există reglementări naţionale/internaţionale privitoare la condiţii tehnice de introducere pe piaţă. În România acest produs este obligatoriu numai la vehicule peste 3,5 tone.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide