Apă fără număr pentru parbriz cu o invenţie de clasele unu-patru

Autor: Alexandru Banu 22 mart. 2018 Știri auto
Apă fără număr pentru parbriz cu o invenţie de clasele unu-patru

Da, cel mai greu e să gândeşti simplu. Să găseşti soluţii pentru spălarea parbrizului atunci când rămâi fără lichidul albastru-roz-verzui e o provocare. Te aşezi în spatele unui tir şi mai aspiri nişte apă de la ce aruncă roţile, îţi scoţi prietena pe geam cu o sticlă de apă plată, te rogi să-ţi iasă o benzinărie în drum. Palpitaţiile vin atunci când tot tragi de manetă spre tine ca să speli parbrizul şi nu ştii cât timp te mai poţi bizui pe rezervele din recipient. La un moment dat, instalaţia începe să scuipe din răsputeri câţiva stropi şi tu scuipi înjurături printre dinţi. Mai vine şi replica din dreapta – ţi-am zis să iei apă, niciodată nu mă asculţi, mereu faci aşa, întotdeauna ştii tu mai bine. Cele trei cuvinte care te fac să-ţi ieşi din pepeni – niciodată, mereu, întotdeauna … nu faci bine. Dar bine că există Ford ca să ne facă viaţa mai uşoară.

An de an punem 20 de litri de lichid de parbriz ca să spălăm geamul la o medie de 10-12 mii de kilometri pe an. Doi puşti nemţi au inventat un sistem care reciclează apa naturală ca să o folosim la spălarea parbrizului. Lara şi Daniel au făcut un experiment cu un Focus de jucărie pe care l-au băgat într-un acvariu. Apoi, au replicat experimentul în lumea reală cu piese de la Ford. Au conceput un model funcţional la scară 1:1 şi au luat premiul întâi la un concurs local de ştiinţă.

Copiilor le-a venit ideea când erau cu părinţii în vacanţă. La drum cu părinţii au rămas fără lichid de parbriz. Lor le-a venit ideea banală dar genială de a colecta apa de ploaie ca să o înmagazineze în recipientul cu lichid de parbriz. Inginerii de la Ford au implementat pe un Ford ideea lor care merge perfect. Acum, inginerii de la Ford se gândesc să mai facă un pas în faţă şi să colecteze apă pentru spălarea parbrizului şi din procesul de condensare.

Aţi făcut un calcul să vedeţi cât bani economisiţi? Nu mulţi, însă liniştea că dacă rămâi fără lichid de parbriz se rezolvă cu apă de ploaie, merită toţi banii. Pentru că, până la urmă, lichidul de parbriz e esenţial la drum şi se termină atunci când plouă.

Autor Alexandru Banu

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide