Bentley şi-a botezat viitorul SUV Bentayga. Puteţi să găsiţi un nume mai bun? Noi am încercat

Autor: Andrei Ştirbu 01 aug. 2015 Știri auto

Fără îndoială că Bentley va face lumea mai frumoasă cu opulenţa specifică brandului, regăsită în viitorul – şi totodată primul lui – SUV. O să fie mare şi o să fie luxos, alintând toate simţurile oaspeţilor săi cu cea mai îngrijită piele şi cele mai elegante finisaje, transportându-i într-un mod apropiat de starea de levitaţie. Va avea un motor mare, cu mulţi cai putere, care va suna gutural şi va îmbia auzul atât celor din habitaclu, cât şi celor din afara sa. 

Conceptul SUV-ului Bentley, acum doi ani

Probabil că noul design – redesenat după reacţiile iniţiale ale publicului – va adopta linii deja cunoscute în studiourile producătorului. Practic, nimic nu va fi nelalocul său atunci când te vei uita la viitorul SUV din Crewe. Cel puţin până când nu-i rosteşti numele. Bentayga. Numele are un impact puternic asupra oricui, augmentând sau diminuând ceea ce vizualul transmite iniţial. Bentayga. Numele are, totodată, şi o explicaţie.

Asta îşi imagina Bentley prin „opulenţă” în 2012

Wolfgang Dürheimer, CEO al Bentley, explică: „Bentayga este un nume care reflectă ceea ce ştim că SUV-ul nostru va face mai bine decât orice altă maşină din lume”. Bentayga este denumirea unor stânci din Insulele Canare. Totodată, în comunicatul de presă este menţionat şi faptul că geneza numelui este inspirată din mediul înconjurător şi din creatorul mărcii. Apoi se face referire şi la taiga, la pădurea boreală care ocupă 16% din suprafaţa Terrei. Şi eu mă gândeam că Eminescu este greu de înţeles.

Nu ştim dacă este prea târziu acum pentru sugestii, însă ne-am gândit să le oferim câteva celor de la Bentley. Câteva denumiri a căror explicaţie este mult mai simplă – şi care se pretează şi mai bine ideii de SUV Bentley. 

Şeful nostru cel-de-toate-zilele, Adrian Mihălţianu, a spus aşa: „O fi Bentayga un lanţ muntos de pe o insulă exotică, dar asocierea cu Bentley e cel puţin nefericită. Bentley are o istorie formidabilă la Le Mans şi şi-a luat mai multe nume din virajele celebrului circuit stradal – Arnage, Mulsanne, Corniche… Înţeleg că astăzi se caută mai mult asocieri cu luxul şi exotismul plajelor azurii din Mediterana şi din estul Africii, precum şi faptul că vorbim de un SUV, dar un nume precum Bentayga mi se pare cam trist. E adevărat, fondatorul Bentley, Walter Owen Bentley, nu dădea doi bani pe denumirile maşinilor, ci doar pe ce reuşeau ele să facă (de exemplu, să se ia la întrecere cu trenuri), dar azi un nume poate ajuta sau penaliza mult o maşină.

Pe cât de controversat era exteriorul lui EXP 9 F, pe atât de universal acceptat ca frumos era interiorul

Avem azi în grupul VAG: Tiguan, Touareg, Taigun… Bentayga pare fi ales de un comitet nefericit care a fumat puţin şi prost. În acelaşi stil, puteau să-i spună Bentley Flying Future Touareg, dacă înţelegeţi unde bat…”

Iulian Dnistran a adăugat că o denumire cu mai mare rezonanţă decât Bentayga ar fi „Villeroy & Boch – se pretează unui SUV foarte mare şi foarte scump. Adică la fel ca o cadă Villeroy & Boch.” Sau, chiar mai bine de atât i s-ar potrivi „Bentaraf – o combinaţie între numele creatorului brandului şi termenul arab pentru «lux suprem»”. 

Subsemnatul se întreabă dacă departamentul de moaşe de la Volkswagen care a botezat viitorul SUV Bentley nu este responsabil şi pentru sărmanul Tiguan, căruia i-a fost destinat să reprezinte o combinaţie între Tigru şi Iguana. Şi dacă nu cumva numele de Bengal ar fi zis mult mai multe decât juxtapunerea unor elemente din natură.

Suntem siguri că vom fi uitat şi cum ne cheamă atunci când Bentayga va pune roţile pe pământ pentru prima dată, însă, până atunci, te întrebăm dacă nu cumva ai o sugestie de nume mai bun pentru măreţul Bentley.

Update video – Bentayga în teste off-road:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide