Camera pentru mersul înapoi – obligatorie din 2014 în USA

Autor: Oraan Mărculescu 10 dec. 2010 Știri auto
Camera pentru mersul înapoi – obligatorie din 2014 în USA

Dacă în Europa din 2011 devin obligatorii sistemele ABS şi ESP, dar şi farurile speciale de zi, iată că la americani se merge chiar mai departe: NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) doreşte ca, din 2014, maşinile noi comercializate pe piaţa nord-americană să fie dotate standard cu o cameră de filmat pentru mersul înapoi.

Momentan, acest accesoriu este disponibil opţional pe multe dintre maşinile de lux şi premium şi mai puţin sau, în general, deloc pe cele de categorii mai mici. Preţul pentru o cameră de filmat la mersul cu spatele nu este deloc mic, mai ales că este necesar şi un ecran pe care să fie afişate imaginile.

Totuşi, specialiştii NHTSA vin şi cu argumente: în fiecare an circa 18.000 de persoane ajung la spital din cauza accidentelor cauzate de neatenţia sau lipsa de vizibilitate la mersul cu spatele. În medie, se înregistrează aproape 3.000 de incidente grave anual, dar şi aproximativ 300 de decese pe an din această cauză, în majoritatea cazurilor fiind vorba de copii sau oameni în vârstă.

Din punct de vedere al efortului financiar, specialiştii NHTSA estimează că ar fi nevoie de o sumă cuprinsă între 1,9 şi 2,7 miliarde de dolari anual pentru constructori ca să echipeze cu camere pentru mersul înapoi maşinile noi. Este normal ca această propunere să întâmpine o rezistenţă destul de mare din partea acestora.

NHTSA va comunica noile reglementări în luna februarie a lui 2011, constructorii având la dispoziţie 60 de zile pentru analizarea propunerii de introducere a camerelor pentru mersul înapoi. Planurile celor de la NHTSA sunt ambiţioase: până în septembrie 2012 se speră că 10% din maşinile vândute în USA vor avea ca dotare standard camera pentru mersul înapoi, procent care se estimează că va creşte la 40% la finalul lui 2013.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide