Care sunt cele mai periculoase ţări pentru şoferi. Unde se află România

Autor: Iulian Dnistran 20 feb. 2014 Dosar & Analize

Cea mai periculoasă ţară în care poţi şofa este Niue, minusculul stat insular din Oceanul Pacific, potrivit unui raport realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi bazat pe date din anul 2010 care estimează numărul de victime provocate de accidente rutiere în lumea întreagă.

În Niue, rata mortalităţii în cazul accidentelor rutiere este de 68,3 decese la 100.000 de oameni. Cu toate acestea, această valoarea îngrijorătoare se îndulceşte puţin după ce afli că pe insula de 260 de kilometri pătraţi locuiesc în jur de 1.500 de oameni şi că în anul 2010 a murit un singur om în Niue din cauza unui accident rutier.

Următoarea pe listă este Republica Dominicană, cu o rată a mortalităţii de 41,7 decese la 100.000 de persoane, urmată de Thailanda cu 38,1.

Harta mondială a mortalităţii din cauza accidentelor rutiere. Cu cât e mai verde, cu cât e mai bine

La capătul celălalt al topului se află San Marino, cu o rată a mortalităţii de zero şi cu zero decese cauzate de accidente rutiere în anul 2010. În topul celor mai sigure ţări pentru şoferi urmează Statele Federate ale Microneziei (cu o rată a mortalităţii de 1,8), Maldive (1,9) şi Islanda (2,8).

În grupul statelor cu cele mai puţine victime cauzate de accidente rutiere raportate la 100.000 de oameni intră şi ţările din Europa de Vest şi Europa nordică, Australia, Noua Zeelandă, Japonia şi Canada.

Europa stă foarte bine la capitolul siguranţei rutiere, dar se poate şi mai bine

România avea în 2010, potrivit raportului OMS, o rată a deceselor de 11,1 la 100.000. Iar asta înseamnă că se afla în aceeaşi oală cu Statele Unite ale Americii (11,4), Portugalia (11,8), Polonia (11,8) şi Bulgaria (10,4). Cu toate acestea, siguranţa rutieră din ţara noastră poate să ajungă la nivelul statelor vest-europene dacă se respectă câteva reguli simple şi de bun-simţ.

Tu în ce ţară ai avut parte de cea mai periculoasă experienţă la volan?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide