Chris Bangle – designer-şef BMW

Autor: Eduard Dârvariu, Alexandru Banu 17 ian. 2008 Știri auto

Cum a evoluat designul BMW în era dumneavoastră?
Este un design focusat pe aşteptările clientului, nu s-a schimbat foarte mult. Respectă istoria brandului şi tendinţele mondiale. Am combinat filosofia mărcii cu strategiile de vînzare, iar această tactică a avut un rezultat foarte bun.

Înspre ce se îndreaptă BMW: spre revoluţie sau spre evoluţie?
Aş spune că facem paşi mici pe scara evoluţiei, în locul unei schimbări radicale. Pentru mine, ambele noţiuni se autoinclud. Problema se pune altfel, însă. Un simplu facelift afectează foarte mult percepţia oamenilor şi aceştia îl receptează ca pe o maşină nouă, fără legătură cu variantele anterioare. Pare o schimbare dramatică. Este drept că menirea unui facelift este să pregătească oamenii pentru noul model. Reprezintă un fel de perioadă de tranzit.

Acceptaţi criticile?
Le ascult şi sper să mi se dea şansa unui dialog. Aştept să mi se argumenteze părerile şi sînt conştient că ele mă ajută. În orice caz, primesc mult mai multe felicitări pentru munca mea decît critici şi aprecieri negative.

Ce pondere are departamentul de marketing în munca dumneavoastră?
Oamenii de la marketing sînt pentru mine vocea clientului şi contează foarte mult. În funcţie de feedback-urile pe care le primesc, eu iau decizii. Cei de la marketing sînt membri importanţi ai BMW şi au şi ei de îndeplinit diverse targeturi, deci interrelaţionăm tot timpul. Deşi sînt american, îmi exercit meseria în Europa. Toate proiectele de design le-am contractat cu europenii. Designerii la nivel global trebuie să mixeze culturi şi să ajungă la un numitor comun al preferinţelor. Dacă noi luăm lecţii de la ei sau ei de la noi, asta înseamnă acelaşi lucru: inspiraţie. Te ajută să înţelegi mai bine ce aşteaptă lumea de la produs, de la viaţă.

Este adevărat că prototipul CS va deveni noua Serie 7?
Sînt sigur că, dacă vă place CS-ul, vă va plăcea şi noua Serie 7.

Cum va arăta noua Serie 5?
Vom discuta despre ea cînd o vom lansa. Dar vă asigur că va arăta extraordinar.

Ce designeri admiraţi în mod special?
Este greu să îi numesc. Văd avioane care-mi plac, vapoare şi tot felul de vehicule minunate. Mi-e greu să dau nume.

Care este cea mai frumoasă maşină BMW?
Următoarea (rîde). Depinde de la om la om. Gusturile diferă de la persoană la persoană, de la o eră BMW la alta. Mulţi înclină spre Seria 3, de cînd aceasta există.

Ce vă inspiră?
Echipa. Dialogul cu oamenii implicaţi, dar şi cu cei din afara proiectelor. Despre asta este vorba în design.

De ce Flame Surface?
Acest concept înseamnă un nou unghi de atac al formelor geometrice obişnuite. Viziunea poate fi comparată cu nişte steaguri în vînt sau cu nişte flăcări răscolite de vînt. În mare parte, respectă însă liniile calei unui vapor.

Personaj controversat, deopotrivă hulit şi admirat, acest american a ajuns să-şi transforme numele în renume. “Bangle butt” este acum o sintagmă din lexicul auto şi descrie acel fund de maşină care are deasupra o bucată de metal. Văzut de unii drept Antihristul lumii BMW, un personaj care a determinat fanii marcii să lanseze site-uri cu petiţii pentru demiterea sa, Bangle se apără printr-un singur mare, foarte mare atu: BMW vinde mai bine ca oricînd. Ajuns la 47 de ani în high-life-ul industriei auto, americanul a reuşit să o schimbe.

Dacă pînă la el maşinile premium (Mercedes sau Audi) se bazau pe linii simple, acum au un design sculptural, care-i determină pe unii critici să spună că Bangle este ceea ce a fost Picasso pentru cubism. Pînă să ajungă la BMW, în 1992, Bangle a lucrat pentru Opel la Munchen şi pentru Fiat la Torino, însă în CV-ul său este trecută o singură creaţie – Fiat Coupe, un model fără prea mare succes.

Şocul a venit în 2001, cînd lumea fost cutremurată de apariţia lui E65, adică noua Serie 7, un model care nu a reuşit niciodată să se ridice la nivelul vînzărilor lui Mercedes S Klasse. Impulsionat mai mult de critici decît de laude, Bangle a continuat cu Seria 5, cu Z4, cu X3 şi Seria 1, modele care nu au avut nici ele succesul scontat de creatorul lor, aşa cum s-a întîmplat cu Seria 6, cu Seria 3 şi, de ce nu, cu spectaculosul M3. Viitorul pare să sune la fel pentru Chris Bangle, care se pregăteşte să ne arate noul X6 dar, mai ales, multaşteptata nouă versiune a Seriei 7.

Pînă atunci, ProMotor a încercat să afle ce-l macină pe cel mai controversat designer auto al planetei, într-un interviu la fel de ciudat ca întreaga sa creaţie. Programat a avea loc la Salonul de la Frankfurt şi anulat din motive ştiute doar de artist, acest interviu s-a desfăşurat apoi în cele mai moderne condiţii. Noi i-am trimis lui Bangle întrebările voastre pe e-mail, iar el a răspuns printr-un fişier audio, trimis tot pe mail.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide