Codul Rutier ar putea fi modificat pentru cei care susţin examenul auto

Autor: Marius Vișan 22 iun. 2018 Știri auto
Codul Rutier ar putea fi modificat pentru cei care susţin examenul auto

Propunerile vor trece prin comisia pentru industrie şi cea juridică, după care ar urma să primească o formă finală. Se propune liberalizarea examinării auto, astfel încât să fie efectuată şi de către civili atestaţi de către MAI care nu au legătură cu şcoli de şoferi. Prin această măsură se urmăreşte ”posibilitatea distribuirii cadrelor politienesti pe domenii ne-externalizate,  cum ar fi eliberarea documentelor, etc”, relevă documentul citat.

De asemenea, se propune eliminarea stresului la examenul auto, urmând ca examinatorul să stea pe bancheta din spate a maşinii şi instructorul alături sau la categoria C, cu instructorul lângă candidat şi examinatorul lângă instructor, scrie Gândul.info.

O altă propunere a deputaţilor insistă pentru prevenţie şi cer acţiuni clare prin care participanţii la trafic să fie convinşi sau îndrumaţi să respecte regulile rutiere, informează stirilekanald.ro. ”Exemple: vizibilitatea politiei rutiere, interzicerea folosirii de masini de politie neinscriptionate, pozitionarea vizibila, in permanenta, a politistului si autospecialelor de politie, instalarea de indicatoare cu prezenta echipajelor de politie rutiera statice, a radarelor fixe, a punctelor de control  etc. Folosirea echipamentului portabil de masurare a vitezei (pistol) se va putea face doar de catre politistii rutieristi din interiorul autospecialelor inscriptionate, sau din afara acestora, la loc vizibil de pentru participantii la trafic, la o distanta de cel mult 5 m de autospeciala de politie. Inscriptionarea unitara a autospecialelor politiei rutiere, indiferent de tip si marca si echiparea acestora obligatoriu cu echipamente standard acustice si luminoase”, propune documentul deputaţilor.

Se propune şi urmarea obligatorie a cursurilor de conştientizare a riscurilor săvârşirii unor contravenţii, pentru cei care vor reducerea perioadei de suspendare, începând cu a doua contravenţie ce prevede sancţiune complementară de suspendare drept conducere, săvârşită într-un interval de doi ani (prima oară rămâne dreptul de reducere conform legislaţiei actuale, în baza promovării examinării gratuite), şi înlăturarea restricţiilor existente privind dreptul la o nouă reducere a perioadei de suspendare.

De asemenea, o propunere vizează creşterea vitezei maxime admise în localităţile unde nu sunt case lângă şosea. ”Restrictiile de viteza in localitati sa fie instituite doar pe segmentul de drum unde exista locuinte, institutii scolare, etc. Nu se impune aplicarea restrictiilor pe sectoarele de drum aflate in interiorul localitatilor unde stanga-dreapta nu exista niciun fel de locuinte, iar caracteristica constructiva a drumului este similara cu segmente de drum din afara localitatilor unde nu exista decat restrictia generala de viteza de 90 km/h”, scrie in propunere.

Deputaţii mai cer ca dreptul de examinare şi obţinere a permisului să fie într-un timp rezonabil, deoarece întârzierile în acest sens sunt de luni de zile. Perioada maximă de timp de la finalizarea şcolii de conducere până la examinarea practică ar urma să nu depăşească 30 de zile, iar perioada de programare pentru înmatricula unei maşini să nu treacă de 45 de zile.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide