Cum să călătoreşti în siguranţă (şi linişte) cu cei mici în maşină

Autor: Andrei Ştirbu 26 mai 2014 Părinte la volan
Cum să călătoreşti în siguranţă (şi linişte) cu cei mici în maşină

Crezi că eşti un bun părinte la volan? Testează-ţi cunoştinţele aici! Mai jos, unul dintre articolele care te ajută să-ţi protejezi familia, şi mai ales copiii, de accidente.

Cadrele din filmele americane în care ne sunt prezentate familii cântând şi jucând jocuri în timpul excursiilor cu maşina au un mic defect: nu prea există în realitate. Până să apuce să-şi exprime verbal gândurile şi să ia parte la activităţi de genul în timpul unei călătorii, cei mici nu fac decât să-ţi atragă atenţia plângând. Pentru a avea parte de experienţe liniştite şi în siguranţă, iată câteva sfaturi legate de călătoriile alături de cei mici.

1. Sincronizează, pe cât posibil, călătoria cu „şedinţele de somn” ale celui mic

În majoritatea cazurilor, călătoriile cu maşina au efect somnifer asupra celor mici – exact cum şi legănatul are. Explicaţia ştiinţifică din spatele fericitului (cel puţin pentru părinţi) fenomen este faptul că mişcările de legănare sunt similare cu experienţele vieţii intra-uterine. Tot ce trebuie să faci este să suprapui momentul plecării cu momentul unei sesiuni de somn. Pentru copil, nu pentru tine.

2. Echipează-te de joacă

Pe lângă gentuţa cu scutece este imperios necesar să deţii şi una cu jucării, pentru momentele în care somnul nu mai este o soluţie fezabilă. Pontul suprem? Dacă excursiile sunt la ordinea zilei, ai grijă să adaugi, cât de des posibil, o jucărie nouă gentuţei – curiozitatea celui mic îţi va câştiga timp preţios. Cât despre fundalul sonor, e bine de ştiut că celor mici s-ar putea să nu le placă foarte mult Paraziţii sau Sepultura. Încearcă ceva mai uşurel, cum ar fi un Itsy Bitsy.

3. Ancorează TOTUL

Situaţii inopinate întâlneşti suficient de des încât să ştii că minim o frână puternică vei pune măcar o dată într-o călătorie. Pentru ca acele momente să nu creeze necesitatea unei pauze de strâns jucăriile şi suzeta de pe sub scaune, cel mai bine ar fi să ancorezi totul – chiar şi suzeta şi oglinda. Ah, da, oglinda. Un alt pont preţios: alătură-i o oglindă (din material necasant, evident) celui mic pentru a-i da ocazia să se admire. Nu râde, chiar şi cei mici fac asta.

4. Acordă importanţă pauzelor de masă

Când vine vremea păpicii, cel mai bine (şi mai sigur) este să te opreşti şi să te ocupi în linişte de asta. Hrănitul celor mici este o treabă pe cât de serioasă pe atât de minuţioasă – ultimul lucru în materie de siguranţă este să jonglezi cu sticluţe, borcănele şi linguri în timp ce conduci.

5. Şi opririle pentru mers la toaletă sunt importante

Chiar dacă ţâncul tău este suficient de mic încât să aibă în dotare binecuvântatul scutec, este indicat ca atunci când te opreşti la toaletă să-ţi ajuţi şi micul companion cu procedurile de reîmprospătare. Nu există un studiu în privinţa asta (încă), însă este posibil ca, pe măsură ce creşte, să-şi formeze obiceiul de a nu-ţi cere din zece în zece minute o pauză la toaletă.

În cazul în care se întâmplă ca niciuna dintre cele de mai sus să nu aibă efect (s-ar putea ca într-o zi să întâlneşti şi acea călătorie), încearcă să-ţi imaginezi cum ar fi să stai prins într-un scaun fără să ai nimic de făcut şi energie cât să alergi un maraton. Exact, e destul de greu şi pentru ei. Nicio călătorie nu este atât de importantă încât să merite periclitare sănătăţii tale şi a copilului tău, aşa că siguranţa (şi, implicit, calmul) trebuie să primeze în fiecare secundă.

Testează-ţi şi tu cunoştinţele aici

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide