Dacia a marcat producţia a un milion de motoare Energy TCe 90Producerea motorului Energy TCe 90 a început în iulie 2012. Aceasta s-a realizat...

Dacia a marcat producţia a un milion de motoare Energy TCe 90 Dacia a marcat producţia a un milion de motoare Energy TCe 90

Dacia a marcat producţia a un milion de motoare Energy TCe 90. În prezent, motoarele Energy TCe 90 produse la Mioveni echipează modelele din gama Dacia – Logan Logan MCV, Sandero sau Sandero Stepway, fie model Renault - Clio IV sauTwingo. În România, anul trecut, peste 2300 de clienţi l-au ales, în echiparea unuia dintre modelele Dacia. Aproximativ 80% din producţie a fost livrată la export. 

Producerea motorului Energy TCe 90 a început în iulie 2012. Aceasta s-a realizat în strânsă legatură  cu activitatea de ingienerie, derulată prin Renault Technologie Roumanie. Astfel, proiectul noului motor la acea vreme a cuprins perimetre diverse de activităţi (turnătoria aluminiu, uzinajul carterelor cilindri şi asamblarea motorului). 100 de ingineri au contribuit în toate fazele proiectului (pre-proiect, industrializare şi demaraj serie), la componenta esenţială de inginerie a acestui motor. Aproximativ 90% din ceea ce presupune ingineria mecanică a fost realizată în România. În prezent, capacitatea instalată este de 450.000 de unităţi/an. 

TCe 90, 3 cilindri, 898 cm3

TCe 90 cântăreşte cu 15 kg mai puţin decât un motor de putere echivalentă. Asigură reprize şi acceleraţii suple şi energice, îmbinând plăcerea de a conduce cu un consum scăzut de combustibil (5,8 l/100 km, în ciclu urban, şi 4,6 în ciclu extra-urban). Nivelul emisiilor de CO2 este cuprins între 112 şi 115 g/km, în funcţie de modelul vehiculului. Acesta se mai fabrică şi la uzina Renault din Valladolid, Spania.

UZINA MECANICA ŞI ŞASIURI DACIA

Cea mai complexă uzină a Grupului Renault, la nivel mondial, în ceea ce priveşte procesele şi activităţile, înglobează o diversitate de tehnologii de fabricaţie. În cele patru departamente ale uzinei sunt produse piesele brute din aluminiu, se asamblează motoarele şi cutiile de viteze, se montează punţile faţă şi spate, osiile şi cadrele GMP (grup moto propulsor) pentru vehiculele din gama Dacia, Renault şi Nissan, asamblate la Mioveni şi în alte uzine din lume. Uzina foloseşte sistemul de producţie comun uzinelor din cadrul                                  Alianţei Renault - Nissan, Alliance Production Way (APW). În 2016, uzina a produs în total 448.586 motoare (inclusiv K7),  530.493 de cutii de viteze şi 859.000 de şasiuri.