Din secretele coloanelor oficiale: accidentul muşamalizat din luna septembrie, în care a fost rănit un alt motociclist

Autor: Andrei Dumitrescu 23 oct. 2015 Știri auto
Din secretele coloanelor oficiale: accidentul muşamalizat din luna septembrie, în care a fost rănit un alt motociclist

Un alt poliţist de la Brigada Rutieră a Capitalei a căzut cu motocicleta în timp ce însoţea coloana oficială a ministrului Internelor, Gabriel Oprea, agentul fiind rănit în urma accidentului, care a avut loc în septembrie, în zona Pieţei Victoriei, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Deşi accidentul a avut loc în 21 septembrie, acesta nu a fost făcut public, însă date despre incident au fost comunicate presei pe surse, în urma decesului subinspectorului Bogdan Gigină.

Potrivit sursele citate, accidentul s-a produs în dimineaţa zilei de 21 septembrie, la intersecţia Piaţa Victoriei cu bulevardul Vasile Lascăr. Poliţistul Dorel Moraru, care se afla pe motocicletă în coloana vicepremierului Gabriel Oprea, a fost acroşat de un autoturism condus de o femeie, care a intrat în intersecţie după ce nu a oprit la semnalul „stop” al agentului care dirija circulaţia.

În urma impactului, Moraru a fost transportat la Spitalul de Urgenţă Floreasca, unde nu a rămas internat. Medicii au stabilit că acesta a suferit o entorsă la glezna dreaptă şi o contuzie la pumnul stâng, fiindu-i pusă o atelă la picior, au declarat pentru MEDIAFAX surse medicale.

În urma accidentului, Dorel Moraru a avut nevoie de o lună de concediu medical.

În urma accidentului în care a fost implicat poliţistul Dorel Moraru, Parchetul Judecătoriei Sectorului 1 a deschis un dosar de cercetare.

Informaţiile despre accidentului din 21 septembrie vin în urma accidentului în care şi-a pierdut viaţa subinspectorul Bogdan Cosmin Gigină (28 de ani), de la Brigada Rutieră a Capitalei, care a căzut cu motocicleta într-o groapă săpată pentru lucrări la reţeaua de gaze, pe strada Ştirbei Vodă. Acesta a decedat marţi seară, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, unde a fost transportat după accident.

Deşi poliţistul Bogdan Cosmin Gigină asigura deplasarea coloanei oficiale a ministrului Gabriel Oprea, informaţii despre această situaţie nu au fost comunicate de Ministerul Afacerilor Interne.

EXCLUSIV ProMotor – Cum a pierdut Dacia o licitaţie de 400 de maşini de patrulare ale Poliţiei pentru doar 2,4 lei pe autoturism

Cum arata documentul cu echiparea minimă cerută de poliţişti de la Renault si Porsche pentru maşinile lor de patrulare

Date despre misiunea pe care o executa Bogdan Gigină au fost aflate mai întâi pe surse, iar joi Poliţia Capitalei a transmis un comunicat în care a confirmat că poliţistul de la Rutieră asigura deplasarea coloanei oficiale a vicepremierului Gabriel Oprea care, conform informaţiilor comunicate, participase la „o activitate în cadrul unei instituţii din domeniul securităţii şi ordinii publice”.

„Poliţistul se afla în exercitarea atribuţiunilor de serviciu specifice poliţiei rutiere, conform reglementărilor legale în domeniu, fiind angrenat în dispozitivul mobil şi fix de fluidizare a traficului rutier în municipiul Bucureşti, asigurând deplasarea în siguranţă, a unei coloane oficiale, precum şi a celorlalţi participanţi la trafic”, a arătat Poliţia Capitalei.

Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, echipaje ale Poliţiei Rutieră asigură însoţirea coloanelor oficiale doar în cazul şefului statului, preşedintelui Senatului, preşedintelui Camerei Deputaţilor şi primului ministrului.

Miniştrii pot beneficia de însoţire cu echipaje ale Poliţiei Rutiere doar „în situaţii deosebite, care impun deplasarea în regim de urgenţă”, conform prevederilor legale.

Potrivit reprezentanţilor Poliţiei Capitalei, coloana oficială a lui Gabriel Oprea, „de care demnitarul beneficia în condiţiile legii”, se deplasa cu o viteză adaptată la condiţiile meteo şi de trafic existente, pe traseul Băneasa – Piaţa Presei Libere – Arcul de Triumf – Piaţa Charles de Gaulle Piaţa Victoriei – bulevardul Uranus – strada Ştirbei Vodă.

În sfârşit! Sistemul care face viaţa mai uşoară fiecărui şofer care conduce în Bucureşti va fi repornit

DOCUMENT OFICIAL – Situaţia reală a reţelei de transport din România. Cum ne deplasăm mai repede: maşină sau tren?

DOCUMENT OFICIAL – Cât plăteşte România pentru un kilometru de autostradă, faţă de celelalte ţări din Europa. Rezultatul este surprinzător

„Imediat după producerea accidentului, coloana oficială s-a oprit la faţa locului şi au fost dispuse măsuri pentru mobilizarea echipajelor medicale în vederea acordării primului-ajutor, poliţistul fiind transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Ministrul afacerilor interne a comunicat cu secretarul de stat Raed Arafat şi cu ceilalţi decidenţi din conducerea MAI, pentru intervenţia de urgenţă a echipajelor SMURD şi informarea permenentă în legatura cu evolutia situatiei. S-a ţinut legatura cu echipajele SMURD si cu Spitalul Universitar, iar ministrul de interne a fost permanent informat”, se mai spune în comunicat.

Reprezentanţii Poliţiei Capitalei mai arată că, la locul producerii accidentului, existau elemente de semnalizare a lucrării, dar cu privire la modul în care erau amplasate, dacă respectau sau nu normativele legale, urmează a se stabili pe parcursul anchetei aflate în instrumentarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

„Menţionăm că toate circumstanţele producerii accidentului fac în prezent obiectul unui dosar penal, aflat în competenţa procurorilor. Întregul colectiv al Poliţiei Capitalei este alături de familia colegului nostru, fiind profund îndurerat de tragicul eveniment”, mai spun reprezentanţii Poliţiei Capitalei.

Martori care erau foarte aproape de locul accidentului de pe strada Ştirbei Vodă spun însă că maşina în care se afla ministrul Gabriel Oprea nu a oprit după accident.

În cazul accidentului în urma căruia a murit poliţistul Bogdan Gigină, se fac cercetări într-un dosar deschis de procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care analizează în anchetă inclusiv faptul că acesta era într-un dispozitiv care îl însoţea pe ministrul de Interne, Gabriel Oprea.

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, că în acest dosar a început urmărirea penală in rem, pentru fapta de ucidere din culpă. După primirea tuturor probatoriilor, anchetatorii vor putea să stabilească dacă poate fi atrasă răspunderea penală „in personam”, respectiv dacă va fi dispusă începerea urmăririi penale în cazul unor persoane.

Primăria Capitalei a arătat miercuri, într-un răspuns transmis la solicitarea MEDIAFAX, că groapa de pe strada Ştirbei Vodă, în care a căzut poliţistul de la Brigada Rutieră a Capitalei, a fost făcută în cadrul unei lucrări pentru remedierea unei avarii la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale, solicitată de Distrigaz Sud Reţele, care avea aviz de la Primăria Capitalei până miercuri.

Lucrarea, înregistrată în 16 octombrie, trebuia să fie executată în perioada 16-18 octombrie. Ulterior, în 19 octombrie, execuţia lucrării de remediere a avariei la reţeaua de distribuţie a gazelor naturale a fost prelungită pentru perioada 19-21 octombrie, a precizat sursa citată.

În aviz se precizează că titularul lucrării are obligaţia să comunice telefonic administratorului de drum al zonei afectate şi RATB (în cazul avariilor care afectează zona căii de rulare) datele necesare identificării avariei şi să predea, pe bază de proces-verbal, zona afectată, readusă la starea iniţială.

„În cazul în care condiţiile de mai sus nu vor fi respectate, prezentul aviz îşi pierde valabilitatea, urmând ca cei care se fac responsabili de nerespectarea lor să fie sancţionaţi conform prevederilor legale”, se arată în document.

Miercuri, agentul şef adjunct de poliţie Bogdan Cosmin Gigină a fost avansat post-mortem în gradul de subinspector de poliţie de către ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, la propunerea inspectorului general al Poliţiei Române.

Bogdan Cosmin Gigină avea 28 de ani, era căsătorit şi lucra de opt ani în Ministerul Afacerilor Interne.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide