ESP-ul devine obligatoriu pentru maşinile vândute în Europa

Autor: Andrei Ştirbu 03 nov. 2014 Știri auto
ESP-ul devine obligatoriu pentru maşinile vândute în Europa

Cu toate că această directivă era aşteptată de câţiva ani buni, acum a devenit în final oficială: oricare maşină nouă vândută pe teritoriu european va trebui să aibă ESP (Electronic Stability Program) ca dotare standard. 

Sistemul de control al stabilităţii ESP este un program bazat pe senzori care analizează, de 25 de ori pe secundă, traiectoria maşinii raportat la direcţia pe care şoferul o dă acesteia. În momentul în care computerul de bord sesizează că autovehiculul nu mai respectă trasa dorită de conducătorul auto, reduce cuplul motor transmis roţilor. În cazul în care această soluţie nu este suficientă pentru recuperarea trasei, ESP-ul frânează individual roţile în încercarea de a stabiliza maşina. Clipul explicativ de mai jos îţi va arăta cum. 

Până în momentul de faţă, 84% dintre autovehiculele comercializate în Europa au ESP. Noua lege este deocamdată aplicabilă maşinilor de pasageri şi utilitarelor uşoare (de până la 3,5 tone), dar va fi extinsă, începând cu anul viitor, şi la vehicule mai mari. 

De la apariţia sa (1995) şi până acum, ESP-ul a prevenit 190.000 de accidente şi a salvat nu mai puţin de 6.000 de vieţi în ţările europene, conform UE. 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide