Cum arată după 28 de ani o autospecială cu care s-a intervenit la Revoluţia din Decembrie

Autor: Alexandru Banu 28 dec. 2015 Știri auto

 

 

Anul acesta se împlinesc 27 de ani de la tragicele evenimente din decembrie 1989. Timişoara avea să declanseze Revoluţia. În 17 decembrie manifestanţii timişoreni care au luat cu asalt Comitetul Judeţean de Partidului, au fost întâminaţi de militari şi scutieri cu tunuri de apă. În acea perioadă autospecialele de pompieri aparţineau Ministerului de Interne. Adevarul.ro a publicat un articol despre una dintre aceste autospeciale cu care s-a intervenit împotriva protestatarilor, model păstrat în Muzeul Pompeirilor de la Jimbolia.

 

 

„Autotunurile au intervenit şi pe data de 16 decembrie 1989, la Comitetul Judeţean de Partid, în Piaţa Maria, în faţa fabricii Banatul şi în faţa liceului Ion Vidu. Autotunurile veneau de la unitatea de pompieri de pe bulevardul 16 martie. Câteva fuseseră deja avariate în seara zilei de 16 decembrie. Deosebirea dintre cele folosite în 17 decembrie şi cele folosite în zilele precedente este apariţia grătarului metalic care proteja împotriva pietrelor”, a declarat pentru Adevărul istoricul şi revoluţionarul Adrian Kali.

 

Mai multe imagini cu această autospecială găseşti în galeria foto

Autospeciala marca ATI a fost realizată în anii 1980 la fabrica timişoreană UMT. Modelul a fost construit având la bază unui şasiu SR 114. O asemenea camionetă cu care s-a intervenit pe străzile Timişoarei, în 17 decembrie 1989, a fost păstrată până azi de către Muzeul Pompierilor din Jimbolia.

O performanţă a acestei maşini o reprezenta posibilitatea lucrului cu pompele în timpul deplasării, atât înainte, cât şi înapoi. Autotunul ATI este izolat termic, este prevăzut cu blindaj şi este dotat cu instalaţie de autoprotecţie prin tunul de apă montat în partea superioară, asigurând securitatea pompierilor în timpul incendiilor. 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult

Comentarii
Inchide