Grupul auto Volkswagen, condamnat în SUA la o perioadă de supraveghere judiciară

Autor: Mihai Draghici 25 apr. 2017 Știri auto
Grupul auto Volkswagen, condamnat în SUA la o perioadă de supraveghere judiciară

„Acesta este un caz de fraudă deliberată şi masivă”, a argumentat judecătorul Sean Cox, aprobând formal şi amenda penală de 2,8 miliarde de dolari.

„Este un caz foarte grav şi foarte îngrijorător, care implică o companie auto emblematică. Pur şi simplu nu pot crede în ce situaţie se află Volkswagen astăzi”, a adăugat judecătorul.

Instanţa a admis acordul de soluţionare a litigiului semnat între Grupul VW şi Administraţia SUA şi a respins cererile individuale de compensare depuse de unii clienţi afectaţi.

Grupul auto german Volkswagen trebuie să achite daune de aproape 15 miliarde de dolari în Statele Unite ale Americii pentru instalarea la motoare diesel a unui soft pentru manipularea emisiilor poluante.

În plus, VW va achita o amendă civilă de 1,5 miliarde de dolari şi o amendă penală de 2,8 miliarde de dolari. În septembrie 2015, Volkswagen a anunţat că circa 11 milioane de autovehicule ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante.

Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat VW că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante.

Constructorul auto german a instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi. Dispozitivul era programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii.

După teste, adică în situatiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactiva sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru Protecţia Mediului. Potrivit autorităţilor americane, 482.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult
Ziarul Financiar
Ziarul Financiar

Comentarii
Inchide