Încă nu le-a furat nimeni ca să le folosească în loc de vază

Autor: Alexandru Banu 20 sept. 2017 Știri auto
Încă nu le-a furat nimeni ca să le folosească în loc de vază

Ţările străine sunt model pentru cele emergente, acolo unde străină înseamnă una din BIG 4 (Franţa, Anglia, Spania, Germania), iar emergentă înseamnă România, Bulgaria şi chiar mai rău. De obicei, tot ce se întâmplă acolo trebuie copiat pentru că e mai bine, pentru că ecartul de dezvoltare îţi porunceşte să te iei după cei mai dezvoltaţi. Nu întotdeauna însă modelul de afară e cel mai bun, chiar dacă nouă ni se pare.Avem un exemplu proaspăt din Anglia, ţara care a renunţat la UE ca să-şi facă singură legea.

Opt milioane de lire sterline consumă englezii anual pe gunoiul strâns după şoferi. Aştia sunt bani deduşi din măsurarea unei felii din contribuţiile anuale ale ţării care are peste 55 de milioane de locuitori. Gunoiul strâns nu este cel de pretutindeni, ci doar cel din vecinătăţile autostrăzilor, acolo unde lumea se gândeşte să scape de resturi ca să fie mai uşoare maşinile la drum. Sigur că glumim.

Zilnic sunt strânşi 550 de saci de gunoi aruncat pe drumuri, la preţul de 40 lire / sac. Site-ul Autoexpress estimează că astuparea unei gropi superficiale din asfalt (probabil o zgîrietură) costă aceiaşi bani, 40 de lire sterline. Astfel, autoritatea care administrează drumurile în Anglia a montat nişte coşuri gigantice de gunoi, ca nişte pâlnii, foarte mari, în care arunci gunoiul chiar şi de pe geamul maşinii. Un şofer de camion poate da coş de 3 puncte fără probleme. Şi încă nu au apărut caricaturi şi troll-uri pe site-urile de profil cu diversele utilizări mai mult sau mai puţin obscene ale pâlniilor.

Resturile de orice natură cresc procentual de la un an la altul pe drumurile publice din Anglia, iar costurile cu strângerea lor sunt direct proporţionale În utltimii 3 ani, cheltuielile pentru deşeurile de pe drumuri au crescut de două ori, cum spuneam, la 8 mil. lire.

Deşi ni se pare o idee curată în adevăratul sens al cuvântului, alţii spun că e o prostie şi acuză autorităţile că ar trebui să ţină drumurile curate făcând ce au făcut până acum: curat şi e destul! Până acum sunt 25 de puncte în care s-au instalat aceste pâlnii, însă detractorul acestei măsuri, John Reid (reprezentantul activiştilor de la Clean Up Britain), spune că toată reţeaua de drumuri din Anglia e un coş de gunoi. Iată că mai există şi ţări care cârcotesc atunci când le faci bine oamenilor.  

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide