Maşinile viitorului apropiat vor fi din… plastic?!

Autor: Oraan Mărculescu 17 iun. 2014 Știri auto

Materialele plastice au evoluat foarte mult în ultimii zeci de ani, iar un recent studiu al companiei Plascar, specializată în piese din plastic pentru industria auto, ne arată că utilizarea plasticelor în maşini s-a triplat în ultimii 40 de ani. Dacă în anii ’70 o maşină avea în medie o cantitate de circa 50 kg în componenţă, la începutul anilor 2010 această cantitate ajunsese la circa 150 kg.

Practic, în acest moment, materialele plastice şi din cauciuc reprezintă 14% din componenţa unei maşini, mai mult decât aluminiul (8%) sau sticla (3%). Oţelul e încă materialul principal utilizat în producerea unei maşini (peste 50%), dar în anii următori se preconizează un declin serios al acestuia, din cauza apariţiei unor materiale non-metalice mai eficiente.

Nici nu vă închipuiţi cât de mult plastic e utilizat într-o maşină! Sau poate da…

În momentul actual, specialiştii din industria plasticului estimează că rata de creştere a utilizării plasticelor în maşini este de 7% pe an, ceea ce înseamnă foarte mult. Iar principalul factor este descoperirea unor materiale plastice având un raport mai bun între costuri şi rezistenţă.

Momentan, cel mai utilizat material plastic în industria auto este Poliamida 6 (maşinile actuale conţin, în medie, 14 kg din acest tip de material plastic). De exemplu, utilizarea acestui material pentru fabricarea unei roţi de rezervă în cazul modelului Audi A8 a dus la o reducere a masei roţii de 30%, în condiţiile în care roata era capabilă să suporte o sarcină de până la 70 kg.

Pe lângă caroseria din aluminiu, reducerea masei la Audi A8 s-a făcut şi prin folosirea plasticului la… roata de rezervă

Firma arabă de produse petrochimice Sabic a reuşit să producă o răşină din material plastic, care cântăreşte cu 50% mai puţin decât plasticul obişnuit, în acelaşi timp oferind proprietăţi mult mai bune în materie de rezistenţă la impact şi la căldură. De asemenea, fabricantul sud-american Rhodia susţine că materialul plastic poliamid conceput e foarte potrivit pentru structura de rezistenţă a scaunelor.

Analiştii consideră că un pas important în următorii ani va fi înlocuirea pe scară largă a sticlei geamurilor cu policarbonat, ceea ce va duce la reducerea masei totale a unei maşini cu până la 5%, ceea ce promite rezultate foarte bune în privinţa scăderii consumului şi poluării generale.

Ăsta e viitorul: înlocuirea părţilor metalice ale caroseriei cu unele din plastic (vă amintiţi de aripile faţă de la Megane 2 sau de la Clio Symbol?)

Specialistul olandez Basell le propune deja producătorilor auto un tip de termoplastic poliolefin care nu mai necesită vopsire (folosit, de exemplu, în componenţa tabloului de bord de la noul Opel Astra), dar care poate fi utilizat şi pentru panourile caroseriei. Totuşi, generalizarea acestui plastic în cazul caroseriilor mai are de aşteptat, trebuind îndeplinite norme de securitate mai drastice.

Compania braziliană Braskem a dezvoltat un material plastic ecologic (biopolimer), realizat din trestie de zahăr, din care se pot fabrica mai ieftin bordurile, de exemplu. De altfel, analiştii domeniului consideră că ”eco-plasticele” vor avea cea mai mare dezvoltare în următorii ani, contribuind serios la reducerea amprentei de CO2 din producţia unei maşini.

Conceptul Chrysler CCV nu a prins acum 20 de ani. De ce oare?

Un lucru e clar: industria plasticelor, fie ele bazate pe petrol sau pe materiale ecologice, are un mare viitor în domeniul auto. Aşa încât până la finalul acestui deceniu urmează să vedem o creştere foarte serioasă a procentului de astfel de materiale folosite în construcţia maşinilor.

Adică vom asista la o revenire în forţă a ideii maşinilor din plastic, fie că vorbim de cunoscutul Trabant ori de ineditul concept Chrysler CCV (Composite Concept Vehicle), din 1996.

Voi ce părere aveţi:

E O IDEE BUNĂ ÎNLOCUIREA OŢELULUI CU NOILE MATERIALE PLASTICE?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide