Noua înfăţişare a familiei Q. Detalii oficiale cu noul Audi Q8 – VIDEO

Autor: Marius Vișan 06 iun. 2018 Știri auto

Audi Q8 îmbină eleganţa specifică modelelor coupé de lux, cu versatilitatea practică a SUV-urilor de talie mare. Modelul acesta cu dotări generoase, conectivitate amplă şi caracteristici adecvate deplasării pe teren dificil este companionul optim pentru business, dar şi pentru timpul liber. Audi Q8 va fi lansat pe pieţele europene în al treilea trimestru al anului 2018.

Cu o lungime de 4,99 metri, o lăţime de 2,00 metri şi 1,71 metri înălţime, acest SUV-coupé este mai lat, mai scund şi cu garda la sol mai redusă decât fratele său, modelul Q7. Cu un ampatament de aproape 3,00 metri, acest model oferă un interior extrem de spaţios, care îi întrece pe concurenţii direcţi la cele mai multe dintre dimensiunile importante, inclusiv la lungimea interiorului şi la spaţiul de la nivelul capului. În spate este montat un sistem cu trei scaune, care, opţional, poate fi ajustat longitudinal. Cu spătarele rabatate, portbagajul de sub hayónul cu acţionare electrică are o capacitate de 1.755 de litri.

GALERIE FOTO

Modelul Audi Q8 introduce acum un nou membru în familia Q, datorită grilei impunătoare a radiatorului specifică mărcii, numită Singleframe. Grila din faţă emană forţă şi este dispusă vertical, iar alături de spoilerul care a fost mutat mai în faţă şi de prizele de aer mari şi marcante, accentuează atitudinea dominantă a maşinii. Linia plafonului coboară cu eleganţă şi se încheie cu montanţii D uşor înclinaţi, sprijinindu-se pe blisterele quattro de deasupra pasajelor roţilor, care găzduiesc jante cu dimensiuni de până la 22 de inchi. Numeroase detalii amintesc de modelul quattro original. Contururile profilate şi suprafeţele tensionate atletic transmit senzaţia de forţă, sofisticare şi sugerează caracteristicile dinamice speciale ale tracţiunii integrale permanente. Spoilerul, evazările pasajelor roţilor, bandourile de decor de pe uşi şi difuzorul sunt finisate într-o culoare contrastantă, pentru a accentua şi mai mult aspectul off-road al maşinii.

Farurile LED sunt incluse în dotarea standard şi opţional iluminează şoseaua cu tehnologie HD Matrix LED, la care atât semnătura luminoasă tridimensională a luminilor de zi, cât şi blocurile optice din spate au caracter digital. Unităţile din spate sunt legate între ele de o bandă luminoasă. La fel ca la modelul original Audi quattro, aceasta este aplicată pe un fundal negru.

Audi este quattro, iar quattro este Audi! Fireşte că se aplică mai ales modelului Q8, modelul din vârful gamei SUV a mărcii. În mod uzual, diferenţialul blocabil central pur mecanic transferă cuplul la puntea din faţă şi la cea din spate în raport 40:60. Când este necesar, sistemul transferă cea mai mare parte a cuplului către puntea care are tracţiunea mai bună. Plusul de 254 de milimetri adăugat la garda la sol, consolele scurte şi asistentul pentru coborârea pantelor ii permit noului Audi Q8 să poată trece de punctul unde se opresc drumurile asfaltate. Suspensiile cu sistemul de control al amortizării sunt incluse în echiparea standard. Audi oferă suspensia pneumatică adaptivă cu sistemul de control al amortizării ca dotare opţională, fie cu reglaje confort sau sport. Aceasta ajustează garda la sol cu până la 90 de milimetri, în funcţie de situaţia de mers şi de preferinţele şoferului.

Direcţia progresivă este inclusă în dotarea standard şi ajustează reglajele astfel încât direcţia să dea un răspuns mai nemijlocit pe măsură ce volanul este rotit mai tare. Opţional, Audi oferă şi sistemul de direcţie all-wheel. La viteze reduse, aceasta poate braca roţile din spate cu până la 5 grade în direcţia opusă faţă de direcţia în care se îndreaptă maşina, pentru a spori agilitatea. La viteze mai mari, roţile din spate sunt îndreptate în direcţia de virare, pentru a spori stabilitatea.

Toate sistemele de propulsie sunt deosebit de eficiente, datorită noii tehnologii micro-hybrid (MHEV).

Sistemul electric principal de 48 de volţi încorporează două module tehnice importante: o baterie litiu-ion şi un alternator cu curea. La frânare, sistemul poate recupera până la 12 kW. Această energie este stocată înapoi în baterie. Tehnologia MHEV permite etape lungi de rulare liberă, la care motorul este dezactivat, iar sistemul start-stop poate să intervină încă de la 22 km/h.

Simbolurile intuitive indică precizia digitală de la bordul modelului Audi, precum şi nivelul înalt de integrare a arhitecturii şi posibilităţilor de operare. Elementul central este afişajul tactil MMI touch response. Datorită designului său special, se transformă într-o suprafaţă neagră unitară când nu este activ. Toate elementele sunt îmbinate logic, de la fanta îngustă a ventilaţiei, la consola lată, de pe tunelul central, pe care este montat levierul transmisiei tiptronic. Pe întuneric, sistemul opţional de iluminare a contururilor accentuează liniile de design distinctive ale interiorului şi iluminează fundalul emblemei tridimensionale quattro de deasupra torpedoului: încă un exemplu pentru atenţia pe care Audi o acordă detaliilor. Printre dotările opţionale, se numără scaunele profilate cu funcţie de masaj şi cu ventilaţie, sistemul automat de climatizare şi pachetul pentru calitatea aerului, pentru a spori confortul în această ambianţă elegantă.

Sistemul de operare MMI touch response de la bordul noului Audi Q8 permite accesarea tuturor funcţiilor prin intermediul a două ecrane de mari dimensiuni. Ecranul superior, de 10,1 inchi este utilizat pentru a controla sistemul de infotainment şi de navigaţie. Şoferul utilizează afişajul de 8,6 inchi poziţionat în partea de jos pentru sistemul de încălzire şi de aer condiţionat, pentru funcţii de confort şi pentru introducere de text. În timpul acesta, încheietura mânii sale se poate odihni în poziţie confortabilă şi ergonomică pe levierul transmisiei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide