Noua lege RCA pune capăt reparaţiilor de mântuială. Ce pedeasă riscă cei care folosesc piese contrafăcute

Autor: Marius Vișan 10 iul. 2017 Știri auto
Noua lege RCA pune capăt reparaţiilor de mântuială. Ce pedeasă riscă cei care folosesc piese contrafăcute

Începând de miercuri intră în vigoare o nouă lege privind asigurările RCA. Astfel, asigurătorii care vând poliţe false vor risca să facă până la trei ani de închisoare, iar cei care repară maşini cu piese auto contrafăcute vor putea fi pedepsiţi la fel de drastic.

În Legea nr. 132/2017, la capitolul „Infracţiuni”, este specificat: „Emiterea şi comercializarea poliţelor de asigurare RCA false sau falsificate constituie infracţiune, care se pedepseşte conform Legii nr. 286/2009 privind Codul penal”.

Această prevedere trimite la infracţiunea de fals material în înscrisuri oficiale. Potrivit Codului penal, „falsificarea unui înscris oficial, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea lui în orice mod, de natură să producă consecinţe juridice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani”.

Poliţa RCA este considerată un înscris oficial, în termenii Codului penal, pentru că e dată de o entitate (asigurătorul) care oferă un serviciu public (asigurarea obligatorie pentru RCA) şi care se află sub supravegherea unei autorităţi publice (Autoritatea de Supraveghere Financiară).
Aşadar, cei care produc şi vând poliţe false pot fi sancţionaţi cu închisoarea de la şase luni la trei ani. La această sancţiune poate veni şi cea pentru infracţiunea de înşelăciune.

Pe de altă parte, nici nici cei care le cumpără, ştiind că sunt false, nu scapă de pedeapsă. Codul penal prevede o sancţiune chiar şi pentru cei care se folosesc de poliţele RCA false, respectiv închisoarea de la trei luni la trei ani sau amenda penală.

Noua lege sancţionează şi „utilizarea în reparaţia vehiculelor avariate a pieselor sau ansamblelor contrafăcute şi/sau falsificate de către unităţile reparatoare auto”. Astfel, service-urile auto care folosesc piese contrafăcute riscă să fie sancţionaţi penal, mai exact, cu închisoarea de la trei luni la doi ani sau cu o amendă.

Sursă: avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide