Noul Mercedes Clasa X reinventează pickup-ul tradiţional – VIDEO

Autor: Marius Vișan 19 iul. 2017 Știri auto

Mercedes-Benz a lansat cu puţin timp în urmă, în cadrului unui eveniment ţinut în Africa de Sud, noua Clasa X, pickup-ul premium ultra-versatil ce are la bază Conceptul Clasa X. Noul Mercedes-Benz Clasa X este unic prin gama extinsă de utilizări şi aplicaţii, putând fi folosit ca pickup tradiţional, pentru transporturi pe cele mai dificile condiţii de drum, fiind totodată perfect adecvat unui stil de viaţă urban, de familie.

Clasa X reinventează pickup-ul tradiţional, îmbinând trăsăturile clasice şi robusteţea unui pickup de dimensiuni medii cu atributele tipice Mercedes-Benz, de la dinamism, confort şi siguranţă, până la design, conectivitate şi opţiuni extinse de personalizare.

Disponibil în trei variante de design şi echipare, cu motorizări de 4 şi 6 cilindri, tracţiune spate, variabilă sau 4MATIC4 permanentă, şi cu o cutie de viteze manuală, în şase trepte, sau automatică, cu şapte trepte.

Lansarea pe piaţă va avea loc în noiembrie 2017 în Europa, urmată de Africa de Sud, la începutul anului 2018, Australia şi Noua Zeelandă în decursul aceluiaşi an, şi la începutul 2019 în Argentina şi Brazilia.

 

Clasa X se adresează unor grupuri diferite de clienţi: de la proprietari de teren şi fermieri argentinieni, proprietari de afaceri şi companii de construcţie din Australia sau familii din Brazilia cu o afinitate pentru produse premium, până la trend-setteri şi trend-followeri din Africa de Sud sau Marea Britanie, sau sportivi aventuroşi din Noua Zeelandă şi Germania.

Designul distinctiv al Clasei X este disponibil în trei variante:

  • Clasa X PURE este varianta ideală pentru medii de lucru dure, cu cerinţe complexe. În acelaşi timp, confortul şi designul său recomandă această versiune pentru întâlnirile cu clienţi sau furnizori, cât şi pentru activităţi private.
  • Clasa X PROGRESSIVE este dedicată persoanelor aflate în căutarea unui pickup robust, cu un plus de stil şi cu mai multe funcţii de confort – o carte de vizită pentru afacerea lor şi, simultan, un autovehicul confortabil şi deopotrivă prestigios.
  • Clasa X POWER este modelul de vârf ca design şi echipare. Destinat clienţilor pentru care stilul, performanţa şi confortul sunt primordiale, Clasa X POWER este un autovehicul potrivit pentru mediul urban, dar şi pentru activităţi sportive sau de timp liber. Prin designul şi echiparea luxuriante, acest pickup se potriveşte perfect unui stil de viaţă independent.

Dimensiunile Clasei X
Lungime 5340 mm
Lăţime 1920 mm
Înălţime 1819 mm
Ampatament 3150 mm
Lungimea patului de încărcare 1587 mm
Lăţimea patului de încărcare 1560 mm
Înălţimea patului de încărcare 474 mm
Capacitatea maximă utilă de încărcare  1042 kg
Capacitatea de remorcare (în funcţie de motor şi echipare) 1650–3500 kg

Cuplu mare şi performanţe unice, în patru şi şase cilindri

La lansarea pe piaţă, Clasa X are două motorizări deopotrivă puternice şi eficiente, cu patru cilindri. Sistemul de propulsie diesel common-rail cu cuplu mare şi cilindree de 2,3 litri este disponibil în două variante – în X 220 d, cu un singur turbocompresor, generând 120 kW / 163 CP, respectiv biturbo X 250 d, cu nu mai puţin de 140 kW / 190 CP. Ambele modele diesel sunt disponibil cu volan pe stânga sau dreapta, cât şi cu transmisie cu tracţiune spate sau cu tracţiune integrală. Datorită nevoilor foarte specifice ale pieţei, de exemplu în Dubai şi Maroc, modelul pe benzină X 200 de 122 kW / 165 CP este disponibil doar ca vehicul cu volan pe partea stângă, cu tracţiune spate. Toate motorizările au o funcţionare silenţioasă, cu vibraţii reduse şi o distribuire excelentă a puterii, cât şi cu cifre reduse la nivel de consum. Puterea este transferată printr-o transmisie manuală cu şase trepte. O transmisie automată cu şapte trepte este disponibilă la cerere pentru modelele X 250 d şi X 250 d 4MATIC de 140 kW / 190 CP.

Motorul diesel V6 cu cuplu ridicat va fi lansat la mijlocul anului 2018, asigurând un plus de agilitate pe teren accidentat. Acesta va genera 190 kW / 258 CP şi un cuplu maxim de 550 Nm. Cu această motorizare, X 350 d ocupă o poziţie de lider în segment. Modelul de top al Clasei X va fi echipat standard cu transmisie permanentă 4MATIC şi transmisie automată cu şapte trepte 7G-TRONIC PLUS, cu padele, şi funcţia ECO start/stop. Sistemul DYNAMIC SELECT este disponibil opţional.

Până în prezent, includerea unui comutator al modului de rulare a fost rară în segmentul pickup-urilor. Această tehnologie permite ca experienţa de conducere să fie adaptată după preferinţele individuale – de la un confort relaxat până la sportivitate. Există cinci programe: Comfort, ECO, Sport, Manual şi Off-road. Acestea modifică caracteristicile motorului, rapoartele transmisiei automate şi funcţia ECO de pornire/oprire.

Gama completă de echipamente de siguranţă

La fel ca toate vehiculele Mercedes-Benz, Clasa X se distinge prin nivelul său exemplar de siguranţă. Pickup-ul vine cu o gamă largă de echipamente pentru confort şi siguranţă, dotări excepţionale în acest segment de vehicule. Nivelul ridicat de protecţie a Clasei X rezultă din caroseria sa solidă, cu o rezistenţă ridicată şi o structură faţă şi spate care pot absorbi energia prin deformarea controlată şi foarte bine direcţionată. În plus, siguranţa pasivă este asigurată datorită echipamentului standard, cuprinzâd şapte airbag-uri şi sistem de ataşare I-size pentru două scaune pentru copii. Airbag-urile din faţă pentru şofer şi pasager sunt dotate cu un mecanism de declanşare în două etape.

În ceea ce priveşte siguranţa activă, sunt disponibile trei sisteme de asistenţă a şoferului, sporind în acelaşi timp siguranţa şi confortul: asistenţă activă la frânare Active Brake Assist, Lane Keeping Assist şi Traffic Sign Assist. În plus, Clasa X oferă sistemul de monitorizare a stabilităţii remorcii, sistemul de monitorizare a presiunii în anvelope, sistemul de apeluri de urgenţă, controlul vitezei de croazieră şi farurile LED, care oferă cea mai strălucitoare luminozitate din segment datorită celor şase LED-uri. Suplimentar, este disponibilă şi o cameră foto de 360 de grade, pe lângă camera standard, activă la rularea în marşarier. Având în vedere acest nivel extins de echipare, Clasa X îndeplineşte perfect cerinţele impuse de stilul de viaţă al unei familii moderne. 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide