Poţi sau nu să faci şcoala şi să dai examenul de permis pe maşină electrică? DRPCIV şi RAR ne spun

Autor: Alexandru Banu 14 sept. 2017 Știri auto
Poţi sau nu să faci şcoala şi să dai examenul de permis pe maşină electrică? DRPCIV şi RAR ne spun

Şcoala cu o maşină (autoturism) cu cutie automată, poţi s-o faci. La fel poţi să dai şi examenul cu cutie automată. Totodată, permisele care au fost luate cu examene cu maşini “automate”, au în serie un indicativ după care agenţii rutieri care te opresc în trafic îşi dau seama că ai dat examenul pe o maşină cu cutie automată. Normal, nu ai avea voie să conduci o “manuală”.

Ce se întâmplă însă dacă şcolile îşi iau maşini electrice? RAR şi ARR (Autoritatea Rutieră Română) ne-au spus că dacă maşinile sunt modificate pentru practică la şcoala de şoferi la fel cum sunt modificate şi cele cu motoare cu ardere internă, nu este nicio problemă. Adică să aibă dublă-comandă, oglindă retrovizoare pentru instructor şi casetă cu “ŞCOALA” (anexa nr.1a) şi nr.1b) la Normele privind autorizarea şcolilor de conducători auto şi a instructorilor auto aprobate prin O.M.T. nr.733/2013, cu modificările şi completările ulterioare).

Prevederi speciale în acest sens sunt stabilite doar pentru vehiculele cu care se efectuează pregătirea în vederea obţinerii permisului de conducere categoriile A1, A2 şi A. Pentru vehiculele cu care se efectuează pregătirea în vederea obţinerii permisului de conducere categoriile AM, B, BE, C, C1, CE, C1E, D, D1, DE sau D1E, actul normativ menţionat anterior nu specifică condiţii / caracteristici diferite ale vehiculelor acţionate prin motoare cu ardere internă faţă de vehiculele acţionate prin motoare electrice.

Bun, ne-am lămurit până aici. Singura problemă în confirmarea validităţii maşinilor electrice în acest proces de obţinere a permisului categoria B mai era la DRPCIV. Ei sunt cei care examinează. Astfel, am aflat că din punctul de vedere al examinatorilor, aceştia nu sunt intereseaţi de tipul de motor al maşinii pe care se suţine examenul atât timp cât maşina e omologată. Cum omologările le dau ARR-ul şi RAR-ul, înseamnă că poţi să faci şcoala şi poţi să dai examenul cu o maşină electrică.

Este într-adevăr rezoluţia pe care o aşteptam atât timp cât maşinile electrice nu se conduc deloc altfel decât cele automate.

Surse: RAR, ARR, DRPCIV, Şcoala TEO

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide