Predicţiile fataliste sperie toţi clienţi şi acţionarii companiei

Autor: Alexandru Banu 21 nov. 2017 Știri auto
Predicţiile fataliste sperie toţi clienţi şi acţionarii companiei

A apărut ca un fulger în piaţă şi lumea se uita câş la ideile unui revoluţionar în tehnologie şi în maşini. A fost unul dintre oamenii care au dus un start-up mai sus decât Ford la bursă. A înfiinţat o companie pentru colonizarea lui Marte, planetă din sistemul nostru solar. Acum câteva luni a venit cu o altă idee trăsnită. Nişte capsule care transportă intercontinental oameni prin subteran cu viteze de 1.300 km/h. Şi cu nişte staţii de andocare care transportă tot pe sub pământ maşini, cu sute de km/h, fără semafoare, direct la destinaţie. Tot Elon Musk a lansat Model 3, o maşină pentru care fanii Tesla au dat avans şi acum aşteaptă livrarea. Din păcate, tot Elon Musk a anunţat că e depăşită capacitatea de producţie şi că întârzie termenele de livrare. Jumătate de milion de oameni au făcut precomenzi, iar 10% din ei au renunţat deja la maşină.

După asta, Tesla a venit acum 3 zile cu primul ei camion electric, o replică pentru Nikola (altă companie producătoare de camioane electrice) şi cu noul model Roadster – care atinge suta la oră în 1.9 secunde, mai repede decât orice altă maşină de serie construită azi. Chiar dacă e un player până la ultima suflare, Elon Musk a început să recunoască decalajele de producţie şi golurile financiare pe care i le-au lăsat toate investiţiile şi noile lansări. El e dator unui acţionariat public să ţină compania în viaţă şi să producă dividende.

Azi, o acţiune Tesla  e 308.74$, iar valoarea capitalizată e de 51.89 miliarde de dolari. Dar numai astăzi, acţionarii Tesla au pierdut 2%, echivalentul a 6.31$ la fiecare acţiune tranzacţionată. Acum o lună, la 22/10, o acţiune era 337$. Sunt nişte probleme care i-au atras atenţia lui Bob Lutz, fostul mare vice General Motors, unul dintre cei pe care – zice legenda –  Obama i-a trimis acasă ca să-şi revizuiască puţin comportamentul când au venit toţi marii industriaşi din auto cu private jet-urile să ceară ajutor din partea Guvernului.

Acum, Bob Lutz are o firmă de consultanţă, e în continuare membru onorific la GM şi nu se fereşte să vorbească deschis despre starea pieţei financiare. Fie că e vorba de maşini sau despre altă producţie.

După ce Tesla a lansat camionul electric şi Roadster-ul, Bob Lutz l-a articulat imediat pe Elon Musk la CNBC. El a spus, conform Carscoops, că este doar o manevră pentru distragerea atenţiei de la problemele pe care le are Tesla: “Prieteni, compania asta iese din afaceri. Dacă o ţin aşa, nu apucă 2019”.

Bob Lutz a adăugat că Tesla nu are niciun avantaj concurenţial în industria generală, inclusiv în cea de maşini electrice: “N-au niciun ingredient special. Au aceleaşi baterii litiu-ion pe care le au toţi. Au o hemoragie de lichidiăţi şi vor trebui să atragă alţi bani pentru o nouă mărire de capital”. Experţii spun că declaraţiile lui Lutz au influenţat evoluţia cotaţiilor Tesla la bursă.

Autor Alexandru Banu

 

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide