Prima jantă din fibră de carbon dintr-o singură bucată a fost creată în Australia

Autor: Iulian Dnistran 11 oct. 2012 Știri auto

După ce ieri am scris despre încercările companiei Ford de a scade costurile de producţie a fibrei de carbon în ritm industrial, astăzi aflăm că o firmă din Australia a pus în vânzare prima jantă de serie din lume creată dintr-o singură bucată de fibră de carbon, fără lipituri sau tăieturi.

Carbon Revolution, compania care a ajuns la această performanţă, a spus că această jantă este rezultatul a aproape un deceniu de cercetare şi dezvoltare.

Avantajele fibrei de carbon sunt evidente. În comparaţie cu oţelul, fibra de carbon este de până la cinci ori mai rezistentă şi cântăreşte cu două treimi mai puţin.

Datorită greutăţii sale reduse, de doar opt kilograme, janta CR9 creată de australieni poate micşora consumul de combustibil cu până la patru procente.

Brett Gass, directorul de inginerie şi unul dintre fondatorii companiei Carbon Revolution, a fost implicat în acest proiect încă de la începutul său acum zece ani, iar de-a lungul vremii, el, alături de echipa sa, a folosit o strategie de dezvoltare similară celor folosite de NASA.

Janta australienilor respectă toate standardele cerute de producătorii auto şi de corpurile de reglementare internaţională. Mai mult, este compatibilă cu sistemele de monitorizare a presiunii din roţi.

Pentru început, prima jantă de serie din lume creată dintr-o singură bucată de fibră de carbon va fi disponibilă doar în diametrul de 19 ţoli, urmând ca în următoarele luni să fie puse în vânzare şi alte dimensiuni.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide