Pune piciorul în prag şi nu-i lăsa să te jecmănească

Autor: Alexandru Banu 29 dec. 2017 Știri auto
Pune piciorul în prag şi nu-i lăsa să te jecmănească

Revelionul e momentul în care operatorii de curse fac legea şi ajungi să negociezi ca la piaţă. Cei mai mulţi îţi dau nişte scoruri de vorbeşti singur – vorba românului. Cele mai mari tarife sunt în Bucureşti, însă în toate oraşele, şoferii speculează momentul optim pentru suprataxare. Dacă vrem totuşi să circulăm corect şi cu un tarif “la vedere”, serviciile de transport cu aplicaţii sunt cele transparente.  Te poţi trezi cu tarife fixe foarte mari la serviciile convenţionale de taximetrie. Poţi să dai de la 50 de lei în sus pe curse de câţiva kilometric numai pentru că e 31 decembrie spre 1 ianuarie şi vrei să ajungi din Centrul Vechi până în Dorobanţi. Sfatul nostrum e să urmaţi aceşti trei paşi care vă pot salva nişte zeci bune de lei sau care vă pot sugera când e mai bine să luaţi un operator de transport pentru o economie substanţială.

1.    Evită orele de vârf – pleacă puţin mai devreme sau mai târziu către petrecere sau spre casă. An de an, cererea cea mai mare este între 20:00 şi 11:00 şi între 3 şi 5 dimineaţa. Anul trecut, ora cea mai aglomerată a fost 4 dimineaţa în Bucureşti şi Cluj şi 3 în Braşov şi Timişoara. În medie, la nivel naţional, o maşină Uber, spre exemplu, a ajuns în 3,6 minute. Utilizatorii din Bucureşti au avut de aşteptat cel mai puţin (3,25 minute, timp mediu). În medie, tariful dinamic a fost de 2 x tariful obişnuit, însă cele mai multe curse (82%) au fost făcute la tariful normal.

2. Verifică estimarea tarifului – fără surprize la finalul cursei. Aplicaţiile arată estimarea costului pentru cursă înainte de a comanda o maşină. Estimarea ia în calcul distanţa până la destinaţie, timpul aproximativ şi, dacă e cazul, tariful dinamic care se aplică din cauza cererii mari. Opţiunea este utilă mai ales dacă alegi să plăteşti cu cash. După fiecare cursă, utilizatorii au apoi acces la factura fiscală, în contul lor.

3.  Împarte valoarea cursei cu prietenii, direct în aplicaţie. Dacă ai prieteni care stau în zonă, puteţi pleca împreună spre petrecere şi mai apoi, acasă. Cu opţiunea de împărţire a tarifului (fare split) din aplicaţie, poţi împărţi costul cursei cu ceilalţi pasageri, dacă au şi ei un cont. Fiecare utilizator care împarte tariful unei curse va achita o taxă suplimentară de 1 leu (în cazul Uber).

 

 

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide