Revin ninsorile şi lapoviţa! Ce poţi face pentru a scăpa cu bine de şoselele îngheţate. VIDEO

Autor: Adrian Mihălţianu 28 oct. 2014 Știri auto
Revin ninsorile şi lapoviţa! Ce poţi face pentru a scăpa cu bine de şoselele îngheţate. VIDEO

ProMotor continuă seria articolelor legate de pregătirea maşinii pentru iarnă, pentru că vremea se anunţă a fi capricioasă în următoarele săptămâni, astfel încât eterna amânare a montării anvelopelor de iarnă şi a pregătirii maşinii pentru sezonul rece poate duce la accidente grave, în special dacă ieşiţi din oraş.

V-am prezentat deja topul celor mai bune anvelope de iarnă pentru 2015, precum şi cauciucurile mai ieftine recomandate de noi pentru iarna lui 2014-2015, acum continuăm cu 10 puncte la care trebuie să fiţi atenţi în această perioadă. După ce vă arătăm, din nou, ce se poate întâmpla dacă nu le respectaţi.

1. Montează-ţi deja anvelopele de iarnă!

Deşi în timpul zilei temperatura aerului poate urca la peste 10 grade Celsius, maşina este folosită în special dimineaţa şi seara, când deja e suficient de frig pentru ca o anvelopă de iarnă să facă diferenţa. Oricum, temperaturile de peste 15 grade Celsius nu vor mai reveni în mare parte din ţară, deci nu amânaţi montarea anvelopelor de iarnă. De ce e musai să ai anvelope de iarnă? Am explicat pe larg aici. Apropo, verifică-le să fie în stare bună!

2. Verifică antigelul

Verifică să ai antigel potrivit în motor, nu lăsa asta pe mai târziu, sau te poţi trezi cu mari probleme imediat cum temperaturile scad sub zero, ceea ce se întâmplă deja în cursul nopţii

3. Ţine permament o haină călduroasă în maşină

Deşi afară poate fi încă prea cald pentru o haină de iarnă, mai ales dacă pleci la drum lung ia cu tine o haină groasă în maşină, pentru orice eventualitate. Diferenţa dintre aerul cald din maşină şi aerul îngheţat de afară în cazul unui accident este majoră, iar dacă eşti nevoit să-ţi părăseşti maşina în cazul unui accident, vei tremura precum cel de mai jos. Adaugă 20 de minute de frig şi deja intri în hipotermie.

4. Înlocuieşte lichidul de parbriz de vară cu unul de iarnă

Dacă ai obiceiul (prost) de a dilua lichidul de parbriz cu apă, acum e momentul pentru a-l schimba cu unul nediluat, pregătit de iarnă. A nu face asta poate duce la îngheţarea instantanee a apei pe parbriz atunci când vrei să-l cureţi, limitându-ţi drastic şi neaşteptat vizibilitatea.

5. La drum lung, ia cu tine provizii pentru orice eventualitate

Dacă ai de făcut un drum în afara localităţii, e bine să ai şi ceva apă potabilă la tine, precum şi câteva pacheţele cu snack-uri dulci şi sărate. Nu ai de unde să ştii dacă rămâi blocat din cauza stării drumului, iar lipsa acestora devine acută în orele de aşteptare în coloană.

6. Verifică starea bateriei

Dacă ştii că bateria ta e cam veche, nu prea ai vrea să rămâi blocat undeva departe de casă pentru că maşina nu mai porneşte, nu? Poate e cazul să investeşti într-una nouă, mai ales dacă ai drum lung.

7. Curăţă-ţi sistemul de climatizare

Indiferent ce sistem de climatizare ai, e timpul să îl cureţi. Atenţie mai ales la frunzele moarte de peste prizele de aer, precum şi la orice mizerii care pot menţine umezeala. Ploile reci din această perioadă îţi pot aburi rapid geamurile, iar ventilaţia trebuie să fie uscată pentru a vedea cum trebuie afară.

8. Curăţă-ţi şi parbrizul şi luneta pe dinăuntru

Vara le-a umplut de praf, sau chiar de fum dacă eşti fumător, însă nu ţi-a prea păsat, pentru că vedeai OK prin ele. Acum e cazul să ştii că orice peliculă de mizerie de pe ele le va face să se aburească rapid şi să se şteargă cu greu. Curăţă-le dinainte cu soluţii speciale!

9. Cumpără-ţi jante de oţel

Cum iarna la noi vine cu nămeţi când te aştepţi mai puţin, dar şi cu gropi, poate e cazul să faci un efort anul ăsta şi să cumperi jante de oţel dacă n-ai făcut-o încă, pe care să montezi anvelopele de iarnă. Aşa, nu va mai trebui să le tot dai jos în fiecare an pentru a le pune pe cele de vară pe aceleaşi jante. Şi-ţi vei proteja şi jantele de aliaj!

Mai ales dacă vrei să te dai de-a latul pe zăpadă… 🙂

10. Dotează-ţi maşina corespunzător pentru drum lung

O lopată pliabilă, o şufă, triunghiuri reflectorizante, veste reflectorizante, o lanternă, o racletă pentru gheaţă, un spray pentru dezgheţat încuietorile, toate acestea trebuie să le ai în maşină mai ales iarna, când te pot ajuta în caz de vreme rea. Verifică şi starea chederelor, vezi că există soluţii speciale care să le protejeze în această perioadă. Nu în ultimul rând, verifică şi starea ştergătoarelor, care vor avea mult de muncă în aceste luni – vizibilitatea bună este esenţială pentru a fi în siguranţă!

Dacă am uitat ceva important, vă aşteptăm pe voi cu sfaturi!

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide