Statul a anunţat câţi bani ne dă pentru Prima Maşină. Cine se califică?

Autor: Alexandru Banu 24 feb. 2017 Știri auto
Statul a anunţat câţi bani ne dă pentru Prima Maşină. Cine se califică?

Guvernul a aprobat joi, pentru 2017, stabilirea plafonului pentru programul Prima Maşină la nivelul sumei de 50 milioane de lei, din diferenţa neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2016, informează Mediafax.

Pentru continuarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, Executivul a aprobat astăzi, printr-o Hotărâre, completarea Normelor de aplicare referitoare la acest program. În acest sens, Guvernul a aprobat stabilirea plafonului pentru 2017 la nivelul sumei de 50 milioane lei, din diferenţa neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2016, se arată într-un comunicat al Guvernului.

CITEŞTE ŞI Prima Maşină 2017: 14 oferte pe care nu le poţi refuza

Prin acest program se încurajează achiziţia de autovehicule situate în palierele joase de preţ sau maşinile puţin poluante cu litraj mic şi consum redus de combustibil. De asemenea, se doreşte continuarea mecanismului care să conducă la diversificarea paletei de produse de credite auto la costuri mai mici decât cele practicate la momentul actual, având în vedere faptul că lipsa garanţiilor conduce la costuri mai mari ale contractării unui credit.

Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi a demarat în luna aprilie 2015, când a fost alocat un plafon total al garanţiilor în valoare de 350 milioane de lei. Perioada scurtă avută la dispoziţie de finanţatorii parteneri pentru promovarea facilităţilor oferite de acest program, precum şi condiţiile de creditare foarte apropiate de cele ale pieţei financiare, au determinat o utilizare foarte redusă a plafonului. Astfel, până la sfărşitul anului 2015 au fost acordate un număr de 193 garanţii în valoare totală de 3,257 milioane de lei.

Prin Hotărârea Guvernului nr.233 din 30 martie 2016 s-a aprobat plafonul garanţiilor pentru anul 2016 în sumă de 100 milioane de lei, din diferenţa neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2015, respectiv s-au adus îmbunătăţiri condiţiilor programului, în sensul includerii primei de casare acordate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional pentru justificarea achitării avansului minim obligatoriu de 5% din preţul de achiziţie prevăzut în legislaţia Programului Prima Maşină. Această facilitate a devenit operaţională la data de 14 iunie 2016 când a demarat Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional determinând o utilizare a plafonului alocat pentru 2016 de aproximativ 1,41%, reprezentând un număr total de 75 de garanţii acordate în valoare totală de 1,411 milioane de lei.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide