Studiu: Dacia, cea mai fiabilă marcă din 2011, înaintea Honda, KIA şi Toyota!

Autor: Oraan Mărculescu 11 ian. 2012 Știri auto
Studiu: Dacia, cea mai fiabilă marcă din 2011, înaintea Honda, KIA şi Toyota!

Portalul belgian test-achats.be realizează periodic studii referitor la produsele care se vând în principal în Belgia, dar şi în ţările învecinate. Practic, belgienii apelează la o bază de date vastă de utilizatori, care sunt rugaţi să completeze chestionare amănunţite referitor la produsele cumpărate.

În ce priveşte subiectul fiabilităţii maşinilor, portalul belgian îşi bazează rezultatele studiului pe nu mai puţin de 30.000 de repondenţi din Belgia, Spania, Franţa, Italia şi Portugalia. Aşa încât rezultatele acestui studiu pot fi considerate suficient de concludente pentru piaţa auto europeană (chiar dacă lipsesc părerile germanilor…).

În 2011, cea mai fiabilă marcă a fost considerată Dacia, care reuşeşste să depăşească nume sonore, precum Honda, KIA şi Toyota – marca japoneză a fost ani de-a rândul campioana fiabilităţii în studiile portalului belgian. TOP 5 este încheiat de Subaru, aşa încât putem spune că Dacia face o figură extraordinar de bună, depăşind mărci cu o reputaţie serioasă.

În topul fiabilităţii pe modele, însă, conduce tot Toyota, prin modelul Prius – acelaşi rezultat, de altfel, l-au obţinut şi germanii, în recentul raport pe 2011 al TUV. Pe locul al doilea după hibridul japonez se situează Renault Scenic, iar pe locul al treilea regăsim Dacia Sandero. De altfel, în TOP 10 al celor mai fiabile modele regăsim trei modele Renault şi trei Citroen, ceea ce e lăudabil pentru francezi (totuşi, în coada clasamentului regăsim tot nişte nume franceze: Renault Espace şi Scenic sau Citroen C5).

Statisticile portalului belgian ne arată că în jur de 8% dintre cei chestionaţi au avut probleme cu maşinile în perioada de garanţie, în timp ce 19% dintre ei susţin că maşinile au fost imobilizate în service cel puţin o zi pentru remedierea defecţiunilor, pe durata de deţinere a maşinii. Cele mai multe defecţiuni (33%) sunt cauzate de sistemul electric şi de diversele subsisteme electronice, urmate de sistemul de frânare şi cel de direcţie.

Una dintre întrebările importante ale chestionarului este dacă persoana intervievată ar recomanda modelul sau marca respectivă unui prieten – ceea ce reflectă gradul de încredere al clientului în maşina sa. Ei bine, topul celor mai recomandate mărci este ocupat de Honda, Subaru şi Dacia, în timp ce mărcile cele mai puţin recomandate sunt Jeep şi smart.

Mai multe detalii şi rezultatele pentru aproape 200 de modele pot fi găsite în studiul de pe Test-Achats.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide