Studiu: e mai periculos să conduci răcit decât sub influenţa alcoolului

Autor: Oraan Mărculescu 29 mai 2013 Știri auto
Studiu: e mai periculos să conduci răcit decât sub influenţa alcoolului

Cercetătorii de la universitatea britanică din Cardiff aduc în atenţia opiniei publice, dar şi a autorităţilor, rezultatele unui recent studiu privind comportamentul şoferilor bolnavi de gripă.

Conform cercetărilor, şoferii care sunt bolnavi de gripă sau de forme mai accentuate ale guturaiului (adică sunt răciţi) riscă să producă accidente cel puţin la acelaşi nivel cu cei în stare de ebrietate – britanicii fac echivalenţa cu şoferii care au consumat patru whisky-uri duble!

Explicaţia este, de fapt, simplă: pe fondul problemelor de sănătate, reflexele şi reacţiile celui de la volan sunt mult încetinite, iar starea febrilă afectează extrem de mult concentrarea, efectul fiind similar ca în cazul şoferilor beţi.

Studiul a fost realizat apelându-se la soluţia plasării în maşinile participanţilor a unor ”cutii negre”, care au înregistrat mai mulţi parametri, atât ţinând de maşină (traiectorie, timpi de frânare, etc), dar şi de şoferi.

Astfel, comparând şoferii bolnavi cu cei sănătoşi, cercetătorii au arătat că gripa sau răceala contribuie la scăderea capacităţii de a conduce maşina cu circa 50%! Adică şoferii răciţi au capacitatea de concentrare şi de înţelegere a situaţiilor din trafic scăzută la jumătate.

Deşi studiul a fost realizat pe un eşantion foarte redus, de numai 50 de persoane, se pare că autorităţile britanice îl iau în considerare mai serios decât ar fi fost de aşteptat. Există voci care susţin că este posibil ca în viitorul apropiat legislaţia auto britanică să introducă şi pasaje legate de cei care conduc bolnavi.

Pentru moment, poliţia britanică se rezumă la a-i atenţiona pe şoferi să renunţe la a-şi conduce maşina când sunt răciţi, iar, dacă este neapărat nevoie să se deplseze, să apeleze la alţi şoferi, pentru a nu se pune pe ei în pericol, dar şi pe ceilalţi participanţi la trafic.

Voi ce credeţi:

SE IMPUN SANCŢIUNI PENTRU ŞOFERII CARE CONDUC RĂCIŢI?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide