Studiu: poluarea auto creşte riscul naşterilor premature

Autor: Oraan Mărculescu 12 oct. 2011 Știri auto
Studiu: poluarea auto creşte riscul naşterilor premature

Este vorba despre cercetătorii de la Universitatea din California, care au întreprins un studiu privind naşterile din Los Angeles. Rezultatele statistice au fost de-a dreptul îngrijorătoare: s-a constatat că expunerea gravidelor la poluarea auto (adică a celor care locuiesc foarte aproape de arterele foarte circulate şi aglomerate) este răspunzătoare pentru creşterea cu 30% a riscului de naştere prematură.

Explicaţia este dată de concentraţia mare de hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), care rezultă în cazul arderii lemnului, kerosenului şi, ceea ce ne interesează pe noi, a benzinei şi motorinei. Aceste emisii de HAP se găsesc în aer sub forma unor particule extrem de fine, care nu pot fi reţinute total de sistemele catalitice ale maşinilor.

Din punct de vedere medical, aceste pulberi de HAP, mai ales în concentraţie mare, cum se întâmplă în zonele cu poluare auto intensă, contribuie la fenomene accentuate de oxidare şi inflamatoare în corpul omenesc. Ca rezultat, gravidele sunt mai expuse astfel riscului de naştere prematură, iar bebeluşii vor avea o greutate mai redusă şi un sistem imunitar slăbit, fiind foarte expuşi viruşilor şi diverselor boli.

Pe lângă particulele de HAP pot fi „arătate cu degetul” şi emisiile de benzen şi de nitrat de amoniu, de asemenea rezultate din procesul de ardere al combustibililor maşinilor, dar care se regăsesc, de exemplu, şi în fumul de ţigară. Până când autorităţile americane vor găsi o soluţie, cercetătorii californieni le recomandă femeilor, mai ales celor gravide, să evite cât de mult posibil expunerea la aerul poluat în timpul orelor de vârf.

De asemenea, gravidele sunt sfătuite să evite fumatul sau fumatul pasiv în maşină (din cauza mediului închis, corpul uman este mult mai expus efectelor nocive). O metodă la îndemână pe care o au femeile gravide care locuiesc în zone cu poluare auto intensă este alimentaţia corectă, din meniu netrebuind să lipsească fructele şi legumele cu efect detoxifiant.

Iată, deci, un semnal de alarmă, care ar trebui să le atragă atenţia tuturor viitoarelor mămici, mai ales a celor care locuiesc în oraşele foarte aglomerate, unde numărul mare de maşini înseamnă automat şi un nivel foarte mare al poluării.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide