Top 10 cele mai periculoase melodii de condus

Autor: ProMotor 21 ian. 2013 Știri auto
Top 10 cele mai periculoase melodii de condus

Fie că o ascultă la radio, pe stick sau de pe cd-urile cu melodiile preferate, majoritatea şoferilor nu pleacă la drum fără muzică, însă se pare că nu toate melodiile favorizează un stil sigur de condus.

Cel puţin aşa spun cei de la Confused.com, care au efectuat un mini-studiu pentru a afla ce tipuri de melodii au tendinţa să schimbe comportamentul şoferilor. 

Un eşantion de opt participanţi a fost folosit în cadrul experimentului, fiecare subiect fiind nevoit să conducă pe o distanţă de 500 de mile: 250 de mile fără muzică, iar restul de 250 de mile cu muzică. Stilul de condus al fiecăruia a fost apoi monitorizat cu ajutorul aplicaţiei MotorMate, aceasta înregistrând variabile precum viteza, accelaraţiile şi frânările.

În urma experimentului, o femeie care a ascultat numai melodii hip-hop pe durata celor 250 de mile a adoptat un stil de condus mai agresiv faţă de ceilalţi subiecţi, caracterizat prin accelerări rapide şi frânări în ultimul moment.

Mai mult, unul din bărbaţii participanţi la experiment a condus cu o viteză mult mai mare decât restul, în timp ce asculta piese heavy metal.

Nici muzica clasică nu a dovedit că poate calma şoferii în timpul condusului, din moment ce un bărbat şi o femeie au arătat un stil de condus haotic şi imprevizibil în timp ce ascultau acest gen de muzică.

Ce zic specialiştii?

Filmările cu participanţii la experiment au fost evaluate de psihologul Dr. Simon Moore de la London Metropolitan University, care a putut trage o serie de concluzii. În primul rând, melodiile foarte zgomotoase cresc puternic ritmul cardiac şi reprezintă un pericol pentru şoferi.

În plus, un ritm alert al unei piese îi va face pe şoferi să se concentreze mai mult asupra melodiei în sine decât asupra condusului sau să accelereze inconştient pentru a se sincroniza cu tempo-ul acesteia, lucru extrem de periculos. 

Aşadar, topul celor mai dăunătoare 10 melodii pentru condus, conform Confused.com este:

1. The Black Eyed Peas – Hey Mama

2. Fall Out Boy – Dead on Arrival

3. M.I.A. – Paper Planes

4. Steriogram – Walkie Talkie Man

5. Guns N’ Roses – Paradise City

6. Nickelback – How You Remind Me

7. Ray Charles – Hit The Road Jack

8. Johnny Cash – Get Rhythm

9. Kanye West – Heartless

10. Snoop Dogg feat. Wiz Khalifa & Bruno Mars – Young, Wild and Free

VOI CE FEL DE MUZICĂ ASCULTAŢI LA VOLAN ŞI CARE CREDEŢI CĂ ESTE CEL MAI DĂUNĂTOR GEN MUZICAL?

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide