TOP 4 şoferi români, periculoşi la volan

Autor: Marius Vișan 19 ian. 2016 Știri auto
TOP 4 şoferi români, periculoşi la volan

 

 

După cum bine ştiu şoferii, una dintre cele mai mari surse de incidente de pe şoselele noastre este agresivitatea. Mult tupeu şi puţină carte, aşa ar putea fi sintetizată ”filozofia” unora care se urcă la volan, deşi simt şi ei, în sinea lor, că şoferia nu e treabă uşoră.

Agresivitatea vine, de cele mai multe ori din neputinţă, fie ea fizică sau intelectuală. Specialiştii au elaborat tipologia şoferului periculos. Iată sub ce formă poate fi întâlnit:

1. Agresivul din naştere

Această tipologie de oameni, este foarte agresivă nu doar la volan ci şi în viaţa de zi cu zi, pe stradă sau acasă. Ei sunt expuşi la evenimentele rutiere neplăcute şi ajung chiar la conflicte fizice cu ceilalţi participanţi la trafic. Într-o confruntare cu un astfel de specimen nu te aştepta să ţi se dea dreptate. El este convins că cel care ţipă mai tare are întotdeauna dreptate.

2. Şoferul grăbit

Este genul de om care, odată aflat la volan, îşi dă seama că nu ajunge în timp util la destinaţie. Astfel le creşte nivelul de stres şi încearcă să ajungă unde şi-a propus încălcând regulile de circulaţie, dar şi cele de bun simţ. În mod normal aceşti şoferi sunt responsabili, doar că factorul de stres le orbeşte discernământul.

3. Şoferul căruia volanul îi dă putere

Există şi o categorie de şoferi care în spatele volanului se simte mai puternici. „Există chiar şi un studiu care arată că cei care au maşini masive conduc mai riscant.”

4. Taximetiştii

O parte dintre ei se cred altfel decât ceilalţi şoferi. Se consideră şoferi profesionişti şi se cred la fel de importanţi ca pompierii, poliţiştii sau salvarea şi îşi arogă nişte drepturi şi un alt statut.

Conform specialiştilor, motivul pentru care nu se respectă legea este că amenzile nu sunt suficient de usturătoare, iar o mare parte dintre şoferi trăiesc cu impresia că pot negocia amenzile poliţiştilor.

Soluţia: Campaniile de prevenire 

Comportamentul agresiv al unui şofer agresiv poate fi descurajat atât prin desfăşurarea unor campanii de conştientizare sau prevenire, dar şi de ceilalţi oameni din jurul lui, prin a spune „eu nu mă urc cu tine în maşină” când ştim că şoferul nu îşi poate stăpâni furia.

Ora ”fatidică”

De asemenea, s-a stabilit că maximul de agresivitate la volan pe care îl poate atinge un şofer are loc vinerea, în jurul orei 17.45. Apropierea weekendul-ului şi acumularea de oboseală din timpul săptămânii fac ca agresivitatea la volan să atingă cotele maxime, explică pentru Adevărul.ro profesorul universitar Mihaela Rus, preşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră „PsihoTrafiQ”.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Vlad MIRONESCU
Vlad MIRONESCU

Comentarii
Inchide