Toyota şi Lexus au vândut până acum 4 milioane de maşini hibride

Autor: Oraan Mărculescu 22 mai 2012 Știri auto
Toyota şi Lexus au vândut până acum 4 milioane de maşini hibride

Toyota a lansat prima generaţie Toyota Prius în Japonia în 1997. Adică acum 15 ani. De fapt, prima maşină cu propulsie hibridă a fost minibusul Toyota Coaster Hybrid EV, dacă e să respectăm corectitudinea istorică. Analiştii considerau la vremea respectivă că japonezii şi-au asumat un risc prea mare, iar maşinile hibride erau percepute drept un moft.

Ei bine, iată că pariul japonezilor cu viitorul a fost unul câştigător, iar Prius a devenit în scurt timp sinonim cu maşinile hibride – de altfel, este cel mai vândut model din Japonia în acest moment. Evident, tehnologia hibridă a fost folosită şi pentru marca premium a concernului Toyota, Lexus devenind în 2004 primul fabricant premium care oferea modele cu propulsie hibridă, prin SUV-ul RX400h.

Dacă în 1997 începea ofensiva Toyota în domeniul maşinilor hibride, 10 ani mai târziu, în 2007, era atinsă cota de un milion de maşini hibride vândute de concernul japonez, iar în 2010 s-a ajuns la 2,5 milioane de astfel de maşini. Acum, după doi ani, japonezii trag linie şi se pot mândri cu titulatura de cel mai important producător de maşini hibride, numărul acestora ajungând la 4 milioane.

Ce înseamnă 4 milioane de maşini hibride? Ei bine, dacă ne gândim în primul rând la obiectivul acestei tehnologii, adică reducerea emisiilor poluante şi a consumului, trebuie ştiut că aceste patru milioane de maşini au contribuit la economisirea a nu mai puţin de 26 de milioane de tone de emisii CO2, raportat la motoarele convenţionale. Nu degeaba Toyota a fost desemnată drept compania cea mai ecologică din lume într-un top Interbrands.

La această oră, concernul Toyota oferă cea mai mare gamă de maşini hibride, vândute pe toate continentele. Familia Prius constă din 4 modele: versiunea hatchback în 5 uşi, varianta plug-in a acesteia, monovolumul Prius V şi modelul de oraş Prius C. Pe lângă acestea, tehnologia Hybrid Synergy Drive echipează şi alte modele Toyota: Yaris, Auris, Camry şi Highlander. Asta în timp ce Lexus este producătorul premium cu cele mai multe modele hibride: CT200h, GS450h, LS600h şi RX450h.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide