Un nou studiu avertizează: petrolul se va termina până în 2030

Autor: Adrian Mihălţianu 06 dec. 2013 Știri auto

Nu e prima oară când vorbim despre ”Peak Oil” – conceptul a fost lansat încă de la jumătatea secolului trecut, referindu-se la momentul în care cererea pentru petrol va depăşi oferta, deci preţurile carburanţilor vor ”exploda”, aşa încât urmările pot fi catastrofale pentru o societate bazată într-o asemenea măsură pe rezervele petroliere.

Un nou studiu încearcă să atragă atenţia factorilor de decizie de pe mapamond asupra iminentului ”Peak Oil”, studiul fiind realizat de specialişti americani şi spanioli, de la Universitatea din Maryland, respectiv de la Universitatea Autonomă din Barcelona.

În principal, acest studiu se referă la modul în care economia SUA ar fi afectată de ”Peak Oil”, însă autorii avertizează că putem aplica aceste concluzii la scară globală – după ce criza mondială recentă a demonstrat cât de interconectate sunt economiile ţărilor, prin urmare cât de mult afectează problemele unei ţări celelalte ţări, după principiul domino-ului.

Detractorii teoriei ”Peak Oil” susţin că rezervele de petrol nu se vor termina nici în acest secol, ba chiar există studii ale Consiliului Internaţional al Energiei care arată că rezervele petroliere sunt mai mari cu 25% decât erau în urmă cu 20 de ani, iar trendul uşor descrescător al preţului petrolului ar trebui să calmeze spiritele.

Însă nu asta este opinia celor din spatele noului studiu, care se ocupă de analiza mai în detaliu a principalelor sectoare care se bazează pe petrol. Pentru că imaginea generală vehiculată de autorităţi, că doar maşinile personale folosesc petrolul, este pur şi simplu mult prea simplistă.

Într-un grafic complex este arătat faptul că transportul personal sau al mărfurilor are nevoie de petrol mai puţin decât sectorul agricol, industria alimentară, prelucrarea metalelor, industria textilă sau domeniul chimic şi de producere a plasticelor. Cu cât ”bulele” din garfic sunt mai mari, cu atât mai mare este vulnerabilitatea acelui sector la creşterea bruscă a preţurilor petrolului. 

Studiul se concentrază nu pe ideea de rezerve petroliere, ci pe rata de producţie şi costurile de producţie. La momentul ”Peak Oil”, când cererea va fi mai mare decât oferta, furnizarea petrolului va fi insuficientă pentru fluxul producţiei de bunuri, iar evoluţia bruscă a preţului va fi o adevărată lovitură din punct de vedere economic.

Într-un scenariu pesimist, ”Peak Oil” va fi atins chiar la finalul acestui deceniu: scăderea artificială a preţurilor la petrol duce la creşterea cererii pentru acesta, însă şi la consumarea mai rapidă a rezervelor, deci nu va trece mult până când se va apela la o creştere bruscă a preţurilor, ceea ce va da economia mondială peste cap.

Într-un scenariu optimist, dacă guvernele vor înlocui actualele măsuri pe termen scurt, de stimulare artificială a consumului de petrol şi produse, cu măsuri eficiente, de la aplicarea folosirii resurselor alternative (fie cărbuni şi gaze, fie energii regenerabile) până la eficientizarea proceselor de producţie, ”Peak Oil” ar mai putea fi amânat până la finalul lui 2030.

În oricare dintre scenarii, însă, studiul arată clar că dependenţa de petrol a societăţii actuale este mult prea mare şi efectele sale negative, chiar apocaliptice, nu par să fie conştientizate de factorii de decizie.

Interesantă şi o concluzie derivată din acest studiu: conform specialiştilor, exploatarea gazelor, în special a gazelor de şist, nu e o soluţie viabilă şi nici aşa de rentabilă cum este prezentată de autorităţi. Pe de o parte, investiţiile iniţiale sunt mult mai mari raportat la profiturile estimate, iar declinul producţiei, deci şi creşterea preţurilor, sunt mai accentuate decât în cazul petrolului.

Voi ce credeţi:

CÂND VA DEVENI PETROLUL PREA SCUMP?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide