VIA X-Truck e un pick-up american hibrid cu 800 CP

Autor: Iulian Dnistran 17 ian. 2013 Știri auto

Bob Lutz, fostul vicepreşedinte al General Motors şi un susţinător al companiei auto VIA Motors, a prezentat la Salonul Auto Detroit 2013 un nou model al mărcii VIA. Este vorba despre o camionetă bazată pe un Chevrolet Silverado care se numeşte VIA X-Truck şi care are un sistem de propulsie hibridă ce combină un motor V8 pe benzină de 5,3 litri cu două motoare electrice şi un set de baterii litiu-ion cu o capacitate de 24 kWh.

Fiecare dintre cele două motoare electrice montate pe X-Truck dezvoltă 402 CP, ceea ce înseamnă că puterea maximă combinată este de 804 CP.

Lutz este cunoscut drept „părintele” modelului Chevrolet Volt (Opel Ampera în Europa), iar camioneta VIA X-Truck foloseşte un sistem de propulsie asemănător cu cel montat pe Volt. Mai exact, motorul termic e folosit drept un generator de curent electric pentru baterii şi cele două motoare electrice. Asta înseamnă că nu există nici o legătură mecanică între motorul termic şi roţile motrice, puterea fiind transferată către roţi doar prin intermediul motoarelor electrice.

Bateriile de 24 kWh sunt răcite cu lichid şi pot ajuta la obţinerea unui consum mediu de carburant mai mic de 2,3 l/100 km în condiţii normale de condus prin oraş, potrivit companiei. Pick-up-ul „poate oferi cuplul unui monster truck cu consumul de carburant al unui Prius”, a declarat Bob Lutz în timpul prezentării.

Pe lângă X-Truck, VIA a mai prezentat la Detroit modelul Presidential, un Chevrolet Suburban care combină un motor V6 pe benzină de 4,3 litri cu un singur motor electric şi un set de baterii. Puterea dezvoltată de motorul electric este de 402 CP, adică jumătate faţă de puterea disponibilă în camioneta X-Truck.

Bob Lutz mai este implicat într-o altă companie americană, VL-Automotive, care a prezentat la Detroit modelul Destino, un Fisker Karma cu motor de Corvette.

Salonul Auto Detroit 2013 se desfăşoară în perioada 14-27 ianuarie 2013 în Detroit, Michigan, Statele Unite ale Americii.

Video VIA Motors:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide