VIDEO: Tehnologia care face maşinile de pe şosea transparente pentru depăşiri

Autor: Adrian Mihălţianu 21 oct. 2013 Știri auto
VIDEO: Tehnologia care face maşinile de pe şosea transparente pentru depăşiri

Cât de folositor ar fi ca maşina din faţa ta să fie transparentă atunci când vrei să o depăşeşti, dar nu ştii ce se află mai departe? Noi credem că ar fi foarte folositor, iar sistemul See-Through (STS) inventat de membri ai Universităţii Porto din Portugalia ar putea aduce SF-ul în realitate.

Acum, bineînţeles că tehnologia de azi nu e destul de avansată încât să facă o maşină transparentă la propriu, dar asta nu înseamnă că nu există soluţii de altă natură. Mai exact, portughezii au montat o cameră video pe un autocar, cameră care trimite imagini în timp real către maşina din spate, unde apar pe un ecran semitransparent.

Problema este că sistemul are o întârziere de 200 de milisecunde, ceea ce înseamnă că maşina din sens opus apare ca fiind cu zece metri mai departe decât în realitate, în cazul în care maşina proprie şi maşina din sens opus circulă cu 90 km/h.

Mai mult, Hannes Kaufmann de la Universitatea Tehnică din Viena crede că sistemul poate deveni periculos. „Cred că este o idee bună pentru a ajuta şoferii să judece mai bine situaţiile, dar e o sabie cu două tăişuri. Ce se întâmplă dacă transmisia video dă greş?”, se întreabă Kaufmann, citat de New Scientist.

VIDEO:

Voi ce părere aveţi: este o idee bună?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide