Volvo pune la încercare 100 de maşini autonome

Autor: Iulian Dnistran 02 dec. 2013 Știri auto

Volvo va lansa primul test de mare anvergură care implică maşini autonome. Cu alte cuvinte, suedezii vor pune pe drumuri publice nu mai puţin de 100 de maşini care se conduc singure.

Proiectul, denumit „Drive Me”, e desfăşurat de Volvo în colaborare cu administraţia suedeză de transporturi, agenţia suedeză de transport, parcul de ştiinţă Lindholmen şi autorităţile locale din Gothenburg.

Cele 100 de maşini vor parcurge în fiecare zi 50 de kilometri pe „artere tipice navetiştilor, inclusiv autostrăzi şi drumuri pe care se fac cozi”, conform oficialilor mărcii auto suedeze.

Iniţiativa porneşte la drum în 2014, când începe lucrul la dezvoltarea tehnologiilor care vor sta la baza proiectului, înainte ca primele maşini autonome să atingă asfaltul şoselelor publice.

„Scopul nostru e ca maşina să se descurce în toate scenariile posibile, inclusiv părăsirea fluxului de trafic şi găsirea unui > în cazul în care şoferul nu e în stare să recapete controlul”, a declarat Eric Coelingh, specialist tehnic la Volvo Car Group.

Primele maşini vor ajunge să circule pe drumurile din apropierea oraşului suedez Gothenburg abia în 2017. Atunci, vehiculele vor putea să controleze toate echipamentele necesare pentru condus, dar la discreţia şoferului. Altfel spus, nici una dintre cele 100 de maşini nu va porni la drum fără ca un om să stea pe scaunul şoferului.

Proiectul include şi folosirea sistemului Volvo de parcare autonomă, care nu are nevoie de un şofer în maşină – automobilul pleacă singur către parcare, unde caută un loc liber şi parchează fără asistenţa şoferului.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide