Noul BMW Seria 3 – toate detaliile!

Autor: Gabriel Grosoiu 14 oct. 2011 Prezentări

BMW Seria 3 a ajuns la cea de-a şasea generaţie. Cariera modelului premium de clasă medie a început în anul 1975, iar cu fiecare nouă versiune lansată, acesta şi-a consolidat poziţia de cel mai bine vândut BMW. Noul Seria 3 se aliniază la noul curent de design al casei bavareze, reinterpretând în manieră proprie liniile fraţilor mai mari, Seria 5 şi Seria 7.

Noua parte frontală impresionează datorită farurilor alungite, care au adoptat tehnologia LED pentru iluminarea diurnă şi lămpile bi-xenon de formă pătrată. De asemenea, grila tipică BMW este de dimensiuni mărite. Partea laterală aduce un efect vizual de excepţie, datorită formei bombate a capotei. Posteriorul pare a fi un tribut adus modelului de clasă mare al companiei germane, BMW Seria 5.

Însă nu doar estetica noului BMW Seria 3 este evoluată faţă de înaintaşul său, ci şi dimensiunile exterioare, care au fost subtil majorate. Astfel, viitoarea vedetă bavareză din clasa medie beneficiază de 93mm în plus la lungime, faţă de vechea sa generaţie, precum şi de un şasiu mai generos cu 50mm, spre bucuria pasagerilor. Cu toate acestea, greutatea a scăzut cu 40kg.

La capitolul nivele de echipare, cea mai nouă generaţie oferă, pe lângă versiunea de bază, opţiunile Luxury Line, Sport Line şi Modern Line, dar şi exuberantul pachet M Sport. Confortul pasagerilor este crescut de spaţiul pentru cap, cu 8mm mai mare decât până acum, precum şi de multiple spaţii de depozitare. Finisajele interioare variază, de la decoraţiunile în argintiu mat, tipice versiunii de bază, până la aluminiu sablat sau ornamentele din lemn de nuc.

De capitolul infotainment se va ocupa sistemul BMW ConnectedDrive, ce înglobează aplicaţii precum Parking Assistant, Surround View sau Real Time Traffic Information. Aspectul practic al noului BMW Seria 3 este oferit de portbagajul cu o capacitate de 480l, un coeficient cu 20l mai mare decât în cazul vechii versiuni. O dotare opţională remarcabilă va fi Comfort Acces, gândită pentru momentele în care şoferul are mâinile ocupate.

Cu ajutorul unui mecanism amplasat în bara de protecţie spate, ce se acţionează cu piciorul, Comfort Acces ajută ca bagajele să ajungă cu rapiditate în portbagaj, contra unui efort minim. Cărligele de ancorare de care dispune portbagajul sunt ideale pentru sacoşele care trebuie să-şi menţină locul în timpul drumului, iar opţional există opţiunea unei banchete rabatabile complet, pentru obiectele cu adevărat voluminoase.

La capitolul dinamică, BMW oferă garanţia celor 35 de ani de tradiţie ai Seriei 3, care a reuşit să rămână în fruntea clasamentelor din clasa medie, cu fiecare nouă generaţie. Nimic nu s-a schimbat în concepţia BMW asupra unui sport sedan tipic german: motoare performante, şasiu rigid şi caroserie uşoară. Iar ca de fiecare dată, ingredientele caracteristice BMW sunt la locul lor: motor longitudinal şi o distribuţie a greutaţii pe punţi de 50:50.

Pentru început, sedanul BMW va fi disponibil cu patru motoare dotate cu tehnologia BMW TwinPower Turbo, ce promite să ofere un cuplu mare, în schimbul unei eficienţe remarcabile în consum. Două motoare diesel şi două pe benzină, dintre care unul tradiţional, cu şase cilindri, iar altul cu patru, vor juca rolul principal sub capota maşinii, respectând atât standardele Euro5, cât şi norma americană ULEV II.

Gama benzinarelor are la bază modelul 328i, în patru cilindri. Acesta oferă un motor de 2.0 litri, capabil de 245 CP şi un cuplu de 350 Nm. Astfel, BMW 328i realizează sprintul 0-100 km/h în doar 5,9 secunde şi atinge o viteză maximă de 250 km/h. Modelul de top, 335i continuă tradiţia motoarelor cu şase cilindri, oferind o putere de 306 CP şi un sprint de la 0 la 100 de km/h de doar 5,5 secunde. Ca şi în cazul lui 328i, viteza maximă este limitată electronic la 250 km/h.

Pe frontul diesel, singurul disponibil la ora actuală este modelul 320d, însă acesta vine şi în varianta EfficinetDynamics. Agregatul de 2.0 litri pune la bătaie 184 CP, obţinuţi la 4.000 rpm., iar demarajul 0-100 km/h se realizează în 7,5 secunde. Viteza maximă a modelului pe motorină este de 235 km/h. Astfel, consumul mediu a lui 320d este de 4,5 litri/100 km.

Cei care vor mai multă economie vor avea la dispoziţie versiunea 320d EfficientDynamics, care aduce un consum mediu cifrat la doar 4,1 l/100 km, o viteză maximă de 230 km/h şi un demaraj de la 0 la 100 km de 8,0 secunde. În cazul acestei versiuni a BMW-ului 320d, puterea motorului este de 163 CP. În premieră pentru segmentul mediu premium, BMW Seria 3 EfficientDynamics Edition poate fi echipat cu transmisia automată cu 8 trepte, în cazul în care nu se optează pentru soluţia clasică, cea manuală cu 6 trepte.

Noua cutie de viteze automată cu 8 rapoarte oferă o exploatare mai economică a performanţelor propulsoarelor noului BMW Seria 3, oferind, modurile Normal şi Sport, ce se pot accesa prin intermediul selectorului Quickshift. În viitorul apropiat, bavarezii vor completa ofensiva noului BMW Seria 3 cu modelele 320i, 318d şi 316d, precum şi cu versiunea ActiveHybrid 3 – din toamna lui 2012- dar şi cu opţiunea sistemului xDrive. Se pare că atmosfera din clasa medie premium devine din nou apăsătoare pentru rivali.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide