VIDEO: Noul Dodge Dart, o Giulietta sedan doar pentru SUA

Autor: Gabriel Grosoiu 09 ian. 2012 Prezentări

Salonul Auto Detroit 2012 este locul ales de Dodge pentru a prezenta noua lor berlină de clasă compactă. În ultimii ani, segmentul C nu a fost un loc foarte confortabil pentru marca americană, ce nu a reuşit să se impună cu neobişnuitul Caliber pe piaţa proprie şi, cu atât mai puţin, în Europa.

De data aceasta, însă, Dodge împarte riscurile cu cei de la Alfa Romeo, de la care a preluat platforma tehnică a maşinii. Cu alte cuvinte, putem să-l considerăm pe Dart ca fiind versiunea în trei volume a compactei Alfa Romeo Giulietta, de la care preia aproape întreg arsenalul tehnologic.

Totuşi, special pentru Dart, grupul Fiat pregăteşte o premieră, reprezentată de transmisia automată cu nouă rapoarte, care va intra pe lista de dotări opţionale ale Dodge-ului, începând cu 2013. Aceasta va permite obţinerea unui consum mediu estimat la 5,8 l/100 km.

Vizual, noul Dodge Dart urmăreşte o abordare sportivă, lucru valabil atât pentru versiunea de bază, SE, cât şi pentru nivelele de echipare superioare: SXT, Rallye, Limited şi R/T. Partea frontală surprinde plăcut prin privirea „nervoasă” a farurilor, precum şi prin capota bombată, cu o nervură plasată pe mijloc.

La partea din spate, fanii lui Dodge Challenger se vor simţi gratulaţi, datorită blocurilor optice neîntrerupte, dotate cu LED-uri. Eleronul simulat de forma capacului portbagajului , precum şi eşapamentul dublu induc senzaţia unui sedan sportiv veritabil, în spiritul venerabilului Dodge Neon SRT4.

Dar să trecem la capitolul motorizări, pentru că ofertă lui Dodge Dart pare foarte generoasă, pentru început. Sub capota maşinii îşi vor găsi locul propulsoarele Tigershark de 2.0, repsectiv 2.4 litri, care vor dezvolta puteri de 160 şi 184 CP. Transmisia disponibilă în serie pentru acestea este o manuală în şase trepte, dar există şi opţiunea unei automate.

Vârful de gamă, la capitolul propulsoare, va fi MultiAir-ul de 160 CP, ce va oferi un cuplu maxim de 135 Nm. Pentru modelele dotate cu acest motor, lista de echipamente opţionale va include tot o transmisie automată cu şase rapoarte, dar cu ambreiaj dublu. Ţinuta de drum va fi foarte apropiată de cea a Giuliettei, având în vedere suspensia preluată direct de pe modelul italian.

La interior, americanii promit un upgrade serios, la nivelul calităţii materialelor. Nici gadgeturile nu au fost lăsate mai prejos, personajul principal al habitaclului fiind display-ul tactil al centralei Uconnect, ce vine însoţit de ecranul configurabil care a luat locul ceasurilor de bord. Deocamdată nu există nicio informaţie oficială legată de preţurile de lansare ale lui Dart, însă momentul cert când acesta va ajunge pe piaţă este luna iunie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide