ESP – un sistem obligatoriu din 2011

Autor: Cosmin Iordache 07 apr. 2009 Știri auto
ESP – un sistem obligatoriu din 2011

Începând cu luna noiembrie 2011, toate modelele noi de autoturisme şi autovehicule utilitare, care vor fi înmatriculate în Uniunea Europeană, trebuie să fie dotate cu sistemul de siguranţă activă ESP. Din noiembrie 2014, prevederea va fi extinsă pentru toate autovehiculele nou înmatriculate. În SUA a fost deja adoptată o lege potrivit căreia toate modelele de autovehicule cu o masă de până la 4,5 tone, lansate începând cu anul 2012, trebuie să fie dotate cu sistemul ESP.

Programul Electronic de Stabilitate, o inovaţie Bosch, oferă sprijin şoferilor în aproape toate situaţiile critice de conducere. Acesta include funcţiile sistemului antiblocare la frânare (ABS) şi ale sistemului antipatinare (ASR). În plus, ESP detectează mişcările autovehiculului cauzate de derapaj, acţionând în mod activ în sensul contracarării acestora.

 

Prin introducerea sistemului ESP, pot fi evitate până la 80% din accidentele cauzate de alunecarea roţilor", a rezumat Dr. Werner Struth, Preşedintele departamentului „Sisteme de control al şasiului” din cadrul Bosch. „Acest sistem este, aşadar, după centura de siguranţă, cel mai important sistem de siguranţă din dotarea unui autovehicul”.

Autovehiculele utilitare cu o masă maximă admisă de peste 3,5 tone şi autovehiculele destinate transportului de persoane cu un număr mai mare de opt locuri trebuie să fie prevăzute, începând din noiembrie 2013 (modelele noi), respectiv noiembrie 2015 (toate autovehiculele nou înmatriculate), atât cu sistemul ESP, cât şi cu sisteme de asistenţă la frânarea de urgenţă şi la menţinerea benzii de circulaţie.

În anul 2001, Comisia Europeană şi-a stabilit ca obiectiv scăderea numărului de decese înregistrate în UE în urma accidentelor de circulaţie de la 50.000 la 25.000 până în 2010.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide