Maşină nouă sau second-hand? Cum aleg? 7 sfaturi utile

Autor: Adrian Mihălţianu 16 apr. 2013 Știri auto

Avem pentru voi un scurt ghid de cumpărare a unei maşini, indiferent că e nouă sau second-hand. E bine să cântărim cu grijă avantajele şi dezavantajele, fără a compara mere cu pere.

Sunt 7 chestiuni la care trebuie să fii atent dacă vrei o maşină de circa 7-14.000 de euro, indiferent dacă e nouă sau second-hand. Aceste elemente fundamentale te vor ajuta, sperăm noi, să alegi în cunoştinţă de cauză ce maşină cumperi în această zonă de preţ. Iată-le, pe scurt.

1. Câţi bani am?

În traducere: maşina personală reprezintă o cheltuială. Practic, dacă preţul maşinii este X, ar trebui ca bugetul alocat maşinii să fie cu măcar 10%-15% mai mare. Altfel te trezeşti că bugetul familiei „sifonează” mai mult decât normal. Ar fi binevenită o estimare a costurilor de rulare şi întreţinere pe o perioadă de câţiva ani (cât crezi că veţi folosi maşina), ca să îţi faci o idee cam câţi bani va „păpa” aceasta. E important pentru planificarea lunară a bugetului, mai ales în cazul familiştilor.

Atenţie la o capcană obişnuită, aşadar: nu căuta o maşină nouă fix la suma cea mai mare pe care o poţi da, ci una aflată puţin sub ea. Altfel vei rămâne cu maşina în parcare. La maşina second-hand alocă cel puţin 20% pentru reparaţii, deci, din nou, nu da toţi banii pe ea.

 

2. Pentru ce îmi trebuie maşina?

Vrei maşină pentru că ai nevoie cu adevărat de transport personal sau pentru familie? Ori doar pentru ideea că îţi conferă libertate şi te scapă de aglomeraţia transportului în comun? La capitolul necesităţi reale, dacă bugetul chiar e limitat, trebuie prioritizat pragmatismul. Tentaţiile ţinând de look, feeling şi modă auto îţi gâdilă orgoliul pe moment, dar costă.

Ţi-e jenă să te afişezi într-o Dacia, fie ea şi nouă şi bine dotată? Ia-ţi o maşină adaptată nevoilor tale, nu visurilor de a-i impresiona pe ceilalţi. La sub 14.000 de euro, pe cine crezi că vei impresiona?

3. Cât timp voi ţine maşina?

Este esenţial să ştii dinainte cât timp vei dori să ţii maşina, pentru a nu pierde bani degeaba din cauza devalorizării ei. Dacă ştii că te plictiseşti repede, poate ar fi mai bine să iei un second-hand cu rulaj mic şi vechi de maxim 2 ani, care deja e mai ieftin cu 30% – bani pe care nu-i pierzi tu. La polul opus, dacă ai foarte puţini bani, poţi lua şi o „rablă” veche de 10 ani, care va sfârşi însă la REMAT – vei şti dinainte câţi bani pierzi pe ea. Pe de altă parte, dacă ştii că vei ţine maşina cel puţin 5-7 ani, atunci una nouă e cea mai indicată.

4. Cât de mult mă interesează siguranţa personală?

Tehnologiile de siguranţă au evoluat dramatic în ultimii 10 ani, aşadar o maşină nouă are ABS mai eficient, vine standard cu ESP, dar în general are şi alte avantaje care ţin de ultimele tehnologii: şasiu mai rigid, airbaguri mai multe şi mai eficiente, sisteme de asistenţă a şoferului. Pe de altă parte, până în 14.000 de euro s-ar putea să nu ai acces la acestea, dar ele să fie prezente pe o maşină veche de 4-5 ani, la aceiaşi bani. Nu neglija siguranţa personală!

5. Ce motorizare îmi este potrivită?

Maşinile noi au motorizări mai moderne, cu consumuri mai mici şi nivel redus de poluare. Dar în aceiaşi bani vei obţine motoare cert mai puternice de la maşini mai vechi, eventual chiar premium. Nu te grăbi însă – de multe ori acestea nu îţi sunt realmente necesare şi te costă foarte mult. Alege cu capul, nu cu inima, pe cât posibil. Nu te uita la cilindreea mică a motoarelor noi, uită-te la puterea dezvoltată, dar şi la consumul mediu, taxe etc. Un motor îţi este potrivit dacă este adaptat utilizării pe care vrei să o dai maşinii – te vei chinui cu 60-70 de CP dacă vei fi des cu familia, dar şi 200 de CP sunt cam mult dacă nu vei ieşi des din oraş…

Motoarele mai vechi consumă mai mult şi necesită reparaţii. Pe de altă parte, cele foarte noi nu au istoric…

Ţine cont de reparaţiile uzuale necesitate de motoarele maşinilor rulate – documentează-te pe forumurile mărcii respective pentru a vedea cât de des pică lucrurile „grele” la respectivul model. Aici, o maşină nouă are avantajul garanţiei, dar şi a faptului că vei şti cum a fost condusă.

6. Ce dotări-cheie îmi sunt absolut necesare?

O maşină nouă te poate atrage prin dotările sale de top, dar până în 14.000 de euro nu prea te atingi de ele. Este bine să alegi, pe lângă dotările de siguranţă, şi pe cele care îţi oferă un minim de confort: aer condiţionat, geamuri şi oglinzi electrice, senzori de parcare. Dacă maşina nouă nu are măcar aceste elemente, viaţa ta în ea va fi destul de tristă. 

Mai important decât exteriorul e interiorul. Aici vei petrece tot timpul tău cu maşina. Alege în funcţie de el!

Tapiţeria maşinii are un rol determinant în privinţa modului în care va arăta maşina peste câţiva ani. Dacă e maşină nouă, alege cea mai de calitate tapiţerie posibil, va fi mai fiabilă în timp. Dacă e maşină veche, verifică rosăturile şi „gropile” din scaune. Ele trădează şi vechimea reală a maşinii…

7. Contează garanţia?

Un punct forte al maşinilor noi îl reprezintă garanţia oferită de producători. În ultimii ani, aceasta a crescut de la numai un an la trei ani sau cinci, ba chiar şi şapte ani (în anumite condiţii). Verifică însă dacă e transferabilă! Dacă o iei de la dealeri de maşini rulate, fii atent la detaliile contractului.

Ce alegeţi? Stânga, sau dreapta?

 

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide