Citroen Berlingo

Autor: Andrei Nan 28 mai 2008 Test in premiera

Citroen Berlingo - destinata familieiLansat în 1996, Citroen Berlingo a dovedit de-a lungul timpului că este un adevărat cărăuş, atât pentru persoane, cât şi pentru mici sau mari intreprinzători. Poziţionat în categoria MPV-urilor (multi-purpose vehicle), Citoren Berlingo, varianta de persoane, s-a distanţat repede de concurenţi ca Renault Kangoo sau Ford Tourneo Connect devenind fiind lider european încă din 2003.

Proaspătul lansat, noul Citroen Berlingo, propune viitorilor clienţi o maşină matură cu un design exterior creat cu stil, emanând robusteţe şi un confort sporit al habitaclului, fiind destinată unei palete foarte largi de utilizări, de la necesităţile speciale ale persoanelor cu handicap, până la refrigerarea produselor perisabile.

Exterior şi interior rafinat

Citroen Berlingo - exterior rafinatDin punct de vedere al exteriorului, design-ul noului Citroen Berlingo este desenat în ton cu noua imagine de marcă Citroen, partea frontală fiind dominată de binecunoscuta siglă cromată, iar blocurile optice au o uşoară formă de bumerang. Accesibilitarea este un punct forte al noului Citroen Berlingo, pe lângă uşile laterale, luneta se poate deschide separat de haion facilitându-se astfel încărcarea portgajabului şi în locuri înghesuite.

Construit pe platforma lui C4 Picasso, Berlingo beneficiază de dimensiuni generoase ale caroseriei (lungime: 4.380 mm, lăţime: 1.810 mm, înălţime: 1.801 mm), fapt care se reflectă pozitiv asupra spaţiului interior. Mai mult decât atât, ampatamentul maşinii este de 2.728 mm, ceea ce oferă pasagerilor dimensiuni interioare mai mult decât suficiente. Am rămas marcaţi de dimensiunile interiorului, putem spune că habitaclul lui Berlingo este aproape ca o mică sufragerie. Un aspect inedit este prezenţa susţinerilor laterale ale sacunelelor din faţă, lucru foarte rar întâlnit în această gamă de autovehicule.

Citroen Berlingo - gandit pentru sofer Ergonomonia postului de condus este bine gândită, fiecare comandă fiind amplasată exact acolo unde trebuie, excepţie făcând butoanele de ridicare/coborâre a geamurilor faţă. Fiind poziţionate pe consola centrală, pot duce la un mic disconfort al şoferului, dar nu este chiar o mare tragedie, este doar o chestiune de obişnuinţă. Vizibilitatea este foarte bună, maşina beneficiind de o suprafaţă vitrată de 4,6 metri cubi, dar şi o oglinzi laterale foarte mari. Singurul dezavantaj fiind poziţionarea montanţilor faţă, aproximativ în dreptul câmpului vizual al şoferului, fapt care incomodează în momentul de asigurarea spre exemplu la cedează trecerea sau stop.

Un alt aspect inedit este prezenta acoperişului panoramic, pentru nivelul superior de echipare, şi prezenta gurilor de ventilaţie pentru cele trei locuri din spate. Habitaclul este generos garnist cu spaţii de depozitare: sub scaunele faţă, în cotieră (atenţei sa nu pierdeţi obiectele din cotieră!!, adâncinea acesteia fiind foarte mare), sau în podea, volumul total al acestora fiind de 170 de litri, valoare care depinde de nivelul de echiare. Dacă tot am menţionat de spaţii de depozitatare şi volum, este momentul să subliniem că Citroen Berlingo oferă pasagerilor un volum al portbagajului de 3.000 de litri în cazul în care scaunele din spate sunt compet scoase.

Din punct de vedere al dotărilor care se găsesc la bord, Citroen Berlingo oferă echipamente care nu se prea întâlnesc în clasa din care face parte maşina precum senzori de parcare şi de presiune în pneuri, lumini automate sau şase airbag-uri. Pe lângă acestea Berlingo mai poate fi echipat cu Cruise Control, sistem de navigaţie (MyWay), ABS, ESP, sistem de prindere ISOFIX.

Comportament dinamic

Citroen Berlingo - tinuta de drum ireposabilaPromotor a avut ocazia să testeze preţ de 135 de km propulsorul HDI 1,6 litri şi 110 CP dotat cu filtru de particule. Din punct de vedere dimanic maşina se comporta aproape la fel ca o maşină obişnuită, dar trebuie să luăm în calcul dimensiunile gabaritice ale autovehicului, fiind înaltă. Trecând peste acest aspect, stabilitatea pe viraje este bună, datorită suspensie faţă de tip McPherson şi cea spare semindependentă prevăzută cu bare anti ruliu.

Datorită etajării bune a cutiei manuale cu cinci trepte, efortul depus de motor este limitat, iar reprizele sunt surprinzătoare pentru o maşină de acest gen. Am rămas foarte plăcuţi impresionaţi de aceste aspecte. Sprintul de la 0 la 100 km/h şi viteza de top nu sunt caracteristici care să imnpresioneze, în cazul acesta aproape că nici nu mai au importanţă, dar totuşi maşina echipată cu acest motor este capabilă să atingă 100 km/h în 12,5 secunde, iar viteza maximă este de 173 km. Ceea ce este mai important este consumul de carburant, Citroen Berlingo beneficiază de un consum redus (extra-urban de 4,9 litri/100 km), aspect pe care l-a sesizat şi noi.

Citroen Berlingo În afară de acest propulsor, oferta Citroen mai cuprinde două motoare pe benzină şi un diesel de 75 CP. Cele două propulsoare pe benzină sunt de 75 CP, respectiv 110 CP, toate motorizăriile fiind cuplate la cutia de viteză cu cinci rapoarte.

Din păcate nu am putut să aflăm cu exactitate când şi le ce preţ se va vinde maşina în România, dar am aflat că în Franţa maşina va avea un preţ de pornire de 15.250 euro şi va ajunge până la 22.000 de euro şi că vor exista patru nivele de echiapre. Dacă ne luăm după preţul vehiculat în Franţa, raportul preţ/calitate/performanţe este corect, maşina având şanse foarte mari să devină best-seller în categoria utilitarelor de mici dimensiuni.

Rămâneţi pe promtor.ro pentru a descoperii în zilele următoare informaţii şi despre versiunea utilitară a noului Citreon Berlingo.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide