VW Golf 6 vs. concurenţa – ep. 2: EXTERIOARELE

Autor: promotor.ro 13 nov. 2008 Teste comparative

Civic - un fel de OZN rutierCel mai spectaculos model din perspectiva privitorului este, fără niciun dubiu, Honda Civic. Modelul nipon, deşi are ceva ani de carieră, este încă un aspirator de priviri pe stradă. Ca filozofie se plasează la polul opus Golf-ului, fantezia celor din Tokyo contrastând puternic cu rigurozitatea celor din Wolfsburg.

Rivalitatea cu modelul Golf 6 este mai mult conceptuală, pentru că segmentele celor două vor fi arbitrate de factorul vârstă: majoritatea tinerilor se vor orienta spre Civic, iar publicul care se condiseră matur va merge pe Golf 6.

Opel Astra - inca tanarUn conaţional rival este Opel Astra. Această rivalitate este purtată de compacta Astra cu ultimele forţe, pentru că o nouă generaţie este aşteptată şi mai mult ca sigur va surclasa Golf-ul ca design. Oferta actuală, ajutată de un faceift prea puţin evident, arată bine şi rezolvă problema pe care americanii ar numi-o “generation gap”.

Dacă eşti tânăr cu accesoriile potrivite, cum sunt jantele mari avute la modelul de test, Astra nu te va da de gol că este maşina tatălui. Iar dacă ai trecut de anii tinereţii, acelaşi Astra îţi va da un aer echilibrat. De asemenea, designul modelului Astra nu pare învechit, deşi cei cinci ani de ciclu al produsului se apropie de aniversare. Totuşi, Golf 6 ar trebui să sesimtă serios ameninţat de generaţia viitoare.

Fiat Bravo - Meravigliosa creaturaUn alt model care a mers pe ideea de pasiune şi fantezie creativă este Fiat Bravo, însă acest model o face în maniera italienească, cu linii fluide şi forme lascive. Din păcate, Fiat Bravo a fost un fel de hit de o vară” şi entuziasmul legat de designul italianului s-a împrăştiat destul de repede.

Faţă de Golf 6, acest model pare un pic ostentativ, creatorii “meravigliosei creatura” străduindu-se prea mult să atragă priviri. Cu toate acestea, Bravo este un model pasional, de care, o dată ce te-ai îndrăgostit, nu te vei plictisi prea repede.

Foarte importantă pentru Bravo este însă culoarea: la fel cum Golf arată bătrânesc în argintiu şi foarte vesel în nouă nuanţă de roşu, modelul italian nu este favorizat de culorile terne, ci de acelea calde şi chiar ţipătoare. Clienţii de Bravo nu vor aprecia prea mult seriozitatea lui Golf, iar cei care vor maşină germană vor fi puţin impresionaţi de farmecele lui Bravo.

Ford Focus - cel mai mare din testDin oferta europeană, modelul cu care VW Golf 6 se duelează strâns este Ford Focus. Ca şi în cazul modelului din Wolfsburg, Focus a trecut de curând printr-o reîmprospătare destul de pronunţată, dar cei de la Ford l-au marketat ca un facelift, deşi schimbările pot fi trecute pe aceeaşi treaptă a radicalităţii ca şi trecerea de la Golf 5 la Golf 6.

Faţă de modelul VW, compacta “Ovalului albastru este mai lungă, mai lată şi mai înaltă şi asta ar putea fi un atu pentru familişti. Ca temă de design, Focus preia mult dezbătutul curent kinetic, în încercarea de a sportiviza linia generală, dar rămâne totuşi un model în genere sobru, cu un public matur, aproximativ acelaşi cu cel al nemuritorului Golf.

 

Toyota Auris - de ce asa de sobru?Modelul cel mai puţin expresiv în test a fost Toyota Auris. Cu o siluetă uşor înălţată şi fără prea multe pretenţii de sportivitate, acest model pare mai degrabă un rival pentru generaţiile precedente de Golf decât pentru evoluatul Golf 6. Aspectul nu este unul dintre atu-urile acestui model, dar spune răspicat exact ceea ce Toyota vrea să transmită: spirit practic, îndreptat mai mult spre mame grijulii.

Pe lângă oricare din modelele de test, Auris pare lipsit de personalitate şi este mult prea sobru. De aceea îl credităm cu puţine şanse de a sufla clienţii lui Golf 6 doar pe considerente estetice.

Ca şi o concluzie, VW Golf 6 respectă tradiţia şi, dacă vei privi un cadru cu cele 6 generaţii, îţi vei da imediat seamă că saga Golf are cea mai clară continuitate vizuală din clasa sa. Generaţiile reuşesc să se reinventeze, moştenirea fiind pasată în mod firesc de la succesor la predecesor, iar cei care au apreciat o generaţie nu au cum să nu o aprecieze şi pe următoarea.

Vedeţi notele date de redactorii ProMotor celor 6 competitori din test.

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide