DRIVE TEST Renault ZOE ZE40: 400 km autonomie pentru o nouă revoluţie electrică

Autor: Bogdan Alecu 17 iul. 2017 Test drive

Automobilele electrice au ţinut capul de afiş în cadrul saloa­nelor auto în ultimul deceniu în condiţiile în care preţul la petrol a tot fluctuat, taxele impuse maşinilor „clasice” au tot crescut, iar mai nou, unele ţări vest-europene chiar au anunţat faptul că după 2025 vor interzice comercializeazea de automobile cu motoare diesel sau benzină. Mai mult, francezii şi mai nou şi românii sunt determinaţi să înlocuiască maşinile diesel cu cele electrice, oferind chiar şi 10.000 de euro celor care renunţă la un automobil pe motorină în favoarea unuia „pe baterii”. Explicaţia? Dieselurile fără filtru de particule poluează mult mai mult decât un automobil pe benzină, şi chiar în aceste condiţii, un motor cu ardere internă poate fi foarte poluant, indiferent de standardele respectate dacă proprietarul autombilului nu efectuează la timp reviziile şi nu schimbă componentele uzate. Din acest motiv vedem discuţii pe forumuri despre cum unii încearcă spre exemplu să înlăture filtrul de particule, pentru  a reduce costurile cu mentenanţa şi totodată standardul de poluare.

Un automobil electric este mult mai simplu prin faptul că nu dispune de o cutie de viteze, iar motorul nu are cilindri, bujii sau nevoie de ulei şi implicit nici nevoie de o mentenanţă la fel de atentă sau costisitoare precum un automobil normal.

Spre exemplu în cazul Renault ZOE intervalul de revizie este de un an sau 30.000 km, însă planul de revizii este unul mult mai simplu şi mai puţin costisitor. Spre exemplu, prima revizie reprezintă înlocuirea filtrului de polen pentru habitaclu şi costă circa 40 de euro fără TVA. La a doua revizie sunt verificate garniturile sistemului de frânare şi costă aproximativ 60 de euro fără TVA. Cea mai scumpă revizie este cea de la 120.000 km şi care costă 140 de euro fără TVA din cauza faptului că este înlocuit lichidul de frână şi cel de răcire. În total, pentru un parcurs de 300.000 km în zece ani reviziile pentru ZOE costă mai puţin de 850 de euro, adică o revizie mai serioasă la un automobil premium.

Tot la capitolul costuri, rularea a 100 km cu ZOE în Capitală costă mai puţin de 10 lei, adică echivalentul a 1,5 litri de benzină. Automobilul consumă în traficul urban, fără a aborda neapărat un stil de condus economic circa 15 kWh/100 km conform computerului de bord, iar autonomia bateriei este pentru 300 km în Bucureşti, în funcţie de temperatura exterioară, dacă instalaţia de climatizare funcţionează sau nu. Având în vedere că în medie se parcurg între 10 şi cel mult 50 km pe zi cu un automobil, autonomia bateriei nu este o problemă. Mai mult, cu 300 km se poate merge şi în vacanţă fără probleme, dar pe o rază de cel mult 500 km, în condiţiile în care pe principalele rute deja se regăsesc sisteme de încărcare de mare putere.

Cea mai frecventă întrebare legată de ZOE sau de oricare alt automobil electric este „unde îl încarc?” şi pe bună dreptate. Mai nou, în Capitală şi în zonele limitrofe se regăsesc 56 de puncte de încărcare, dintre care opt de mare putere. Acestea se regăsesc în reţeaua Kaufland, Lidl şi Mega Image – nu toate, dar numărul lor creşte. Taverna Sârbului este cel mai bun răspuns deoarece acţionarul lanţului de restaurante a investit în staţii de încărcare în fiecare restaurant, inclusiv cel din Bucureşti şi Sinaia, Dragan Caranovic fiind posesor de Tesla Model S. După acestea se numără centrele Renault, cele ale Autoklass (Mercedes-Benz) sediul Transelectrica de lângă Piaţa Unirii şi parcarea subterană de la Universitate. Dar pe lângă punctele „oficiale” ZOE se poate fi încărcat de la orice priză, fără a folosi însă un prelungitor. Desigur, în loc de 30 de minute cât ar dura încărcarea  80% din baterie de la un punct mare putere, cum sunt cele ale Renault, alimentarea s-ar face în aproximativ 8-9 ore. Timp mai mult decât suficient pentru cineva care o poate alimenta la birou sau peste noapte, acasă. Cine doreşte o staţie specializate de alimentare, aşa cum este şi recomandat pentru a proteja circuitul electric al imobilului, acesta costă de la 677 de euro fără TVA pentru cel de 7kW/230V/32A cu montare pe perete şi alimentare de la 230V, continuând cu cel de 22 kW/400V/32A care costă 692 euro fără TVA. Cele cu montare pe podea pot costa până la 2.700 de euro fără TVA, însă pot alimenta şi două maşini.

Cablul de alimentare are o lungime de 6,5 metri, astfel încât, maşina poate fi alimentată şi dintr-un apartament, dacă proprietarul o poate parca lângă bloc şi locuieşte la parter sau la primul etaj. Se poate ajunge şi la etajul 2, însă este nevoie de un cablu de 8 metri lungime. Astfel de cabluri deja sunt disponibile pe site-urile britanice specializate în comerţul cu accesorii pentru maşini electrice.

Designul noului ZOE a fost special realizat pentru a atrage atenţia şi pentru a „ieşi din anonimat” pe stradă. Cel mai pu­ternic efect îl au farurile cu inserţii albastre, soluţie preferată şi în cazul elementelor cromate, care acum sunt argintii-albastre. Din punctul de vedere al dimensiunilor ZOE este comparabil cu orice model din clasa mică, pornind cu lungimea de aproape 4,1 metri sau lăţimea de 1,73 metri, singurul „detaliu” fiind înălţimea de 1,73 metri, ceva mai mare ca la un Clio, care măsoară doar 1,5 metri în înălţime. Cei aproape 20 cm în plus vin de la faptul că bateria motorului electric este amplasată sub bancheta spate. Cu toate că înălţimea maşinii a crescut, datorită bateriei centrul de greutate al ma­şinii este acum cu 13 cm mai coborât com­pa­rativ cu un Clio IV, ceea ce automat se tra­du­ce printr-o stabilitate mult mai bună pe viraje. în plus, şoferul se poate bucura de o poziţie mai înaltă la volan ce îi conferă o vizibilitate mai bună în trafic.

Citeşte testul complet în Ziarul Financiar

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide